A norvég rénszarvas-fartővel is megismerkedett Tanács Marcell

2024.04.27. 08:30

Szegedi szakács a Bocuse d’Or európai válogatóján

Tanács Marcell, szegedi szakács is tagja volt a világ egyik legrangosabb főzőversenyéről, a Bocuse d’Or európai válogatójáról a legjobb tál különdíjával hazatért magyar csapatnak. A Hunguest Szeged fiatal szakácsa életre szóló tapasztalattal gazdagodott és munkájával hozzájárult a magyar csapat sikeréhez.

Arany T. János

A Bocuse d’Or európai válogatóján sikeresen szerepelt a magyar csapat. A felkészülésben több hónapon át részt vehetett Tanács Marcell (jobbról a második) a Hunguest Szeged ifjú szakácsa. Fotó: Tanács Marcell

A norvégiai Trondheimben rendezték meg a közelmúltban a Bocuse d’Or európai válogatóját. A világ egyik legrangosabb főzőversenyén a magyar csapat tagjaként a szegedi Tanács Marcell is ott volt. A fiatalember 2016-ban frissen végzett szakácsként helyezkedett el a Hunguest szegedi szállodájában, amit régen Forrásnak hívtak.

2023 november közepén egy email érkezett a Hunguest központtól, lehetőség adódott fiatal szakácsoknak, hogy jelentkezzenek Kelemen Roland, a magyar Bocuse d’Or versenyző csapatába segítői pozícióra. Azonnal elfogadtam a kínálkozó lehetőséget, és jelentkeztem, mert ezt egyszerűen nem lehet kihagyni. Hatalmas lehetőség, hogy egy vidéki szálloda konyhájáról valakinek esélye nyílik részt venni egy ilyen izgalmas és kihívásokkal teli versenyen, és annak felkészülésében

 – mesélte Marcell.

Fotó: Tanács Marcell

Azt mondta, a felkészülésbe mindenki hihetetlen munkát rakott bele, és látástól vakulásig bent voltak a hét hat napján, de nem volt ritka, hogy egy-egy vasárnapot is bent töltöttek, főleg a versenyt megelőző egy hónapban.

Nekem, mint segítőnek, a feladatom a gyakorlásra való felkészülés volt, ami abból állt, hogy minden alapanyagot elő kellett készíteni. Minden egyes tételt, ami szerepelt a receptúrájukban, grammra pontosan ki kellett mérni, kiporciózni és bekészíteni. Ez precizitást és odafigyelést igényelt, főleg Trondheimben, ahol még a versenyt megelőző utolsó napokon is zajlott a gyakorlás. Természetesen ezen idő alatt rengeteg tudással gazdagodtam, számomra új konyhatechnológiákkal és alapanyagokkal ismerkedhettem meg, mint például a norvég rénszarvas-fartő, vagy a skrei tőkehal, aminek a különlegessége, hogy kevésbé zsíros és izmosabb, feszesebb a húsa

 – tette hozzá Marcell.

Fotó: Tanács Marcell

A magyar csapat magabiztosan versenyzett, példaértékűen vette azokat az akadályokat, amelyekkel a Bocuse d’Or versenyzés jár. A csapat A legjobb tál díjjal térhetett haza, a tíz ország közül pedig a hatodik helyen végzett Magyarország, amiben fontos szerepe volt a szegedi fiatalembernek is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában