Digitália

2024.05.06. 06:00

Idén az iPhone bukós, egyszóval, almás

Oka van annak, hogy az Apple bevétele legfontosabb termékük, az iPhone eladásában 10 százalékkal esett vissza.

MW

Forrás: Shutterstock

Tim Cook Apple-vezér próbálja eloszlatni a technológiai óriás jövőjével kapcsolatos kételyeket, miután több mint egy éve a legnagyobb eladási zuhanásról számolt be.

Az Apple csütörtökön 10 százalékos visszaesést jelentett: a második pénzügyi negyedévben 51,33 milliárd dollárról 45,96 milliárd dollárra esett vissza a bevételük az előző év azonos időszakához képest. A lassulást jelentős részben a kínai eladások csökkenése okozta.

Cook még mindig hivatkozik a Covid idején tapasztalt ellátási zavarokra is. Az Apple azt várja, hogy az eladások a következő hónapokban ismét növekedésnek indulnak majd, részben az új készülékek bemutatása, részben pedig a mesterséges intelligencia (MI) újdonságaik miatt.

Tény, hogy az Apple nagyon lassan ébredt fel az MI-vel kapcsolatban, miközben olyan versenytársak, mint a Google és a Microsoft messze elhúztak mellette fejlesztéseikkel. A harapott almás óriás egyébként ígér néhány nagy bejelentést ezen a téren a júniusi WWDC-n, de maga az iPhone 16 nagy valószínűséggel csak ősszel érkezik meg.

A WWDC-n (Worldwide Developers Conference, Apple Fejlesztői Világkonferencia) mutatják be a generatív mesterségesintelligencia-szolgáltatások iOS, macOS, iPadOS és egyéb platformjaira való bevezetésének almás megközelítését. „Hiszünk a mesterséges intelligencia erejében és ígéretében, és úgy gondoljuk, hogy vannak olyan előnyeink, amelyek megkülönböztetnek bennünket ebben az új korszakban” – mondta Cook az elemzőkkel folytatott beszélgetésen.

Időközben pletykák, hírek jelentek meg, miszerint az Apple integrálni kívánja az OpenAI ChatGPT-jét és a Google Geminijét a jövőbeni iPhone-okba.

Látni kell, hogy a borzasztó értékesítési adatok ellenére a vállalatnak mégis sikerült felülmúlnia a Wall Street várakozásait, a bejelentések után a részvények több mint 6 százalékot emelkedtek. A kedvező hatást piaci szakértők szerint a szolgáltatásokból származó bevételek növekedése és egy hatalmas, 110 milliárd dolláros részvény-visszavásárlás is elősegítette.

Az Apple-szolgáltatások közül az iCloud, az Apple TV+ és az Apple Music kínálata 14 százalékot ugrott az év során. A cég már régen számít a hardvereladások lassulására, és az előfizetéses szolgáltatásokra összpontosítva pótolja a veszteség egy részét.

Sokat vár az Apple a héten bemutatandó két új iPadtől. Hogy 2022 óta nem frissítették a táblagépek termékcsaládját, kétségtelenül hozzájárult a gyengülő eladási adatokhoz. Az eseményen az Apple várhatóan bejelenti az M4 chipet is, amely az Apple Silicon termékcsalád legújabb tagja – igaz, a vállalat nyakában ott liheg a Microsoft a május végi Build konferenciára időzített újdonságaival.

Az Apple-nek elég gyengén hozott a kezdetben annyira ígéretesnek tűnt Vision Pro, de Cook állítja, hogy „továbbra is hisznek a térbeli számítástechnika lehetőségeiben”.

„Nyilvánvalóan nem akarok elébe menni a bejelentéseinknek – mondta Cook. – Csak annyit mondok, a generatív mesterséges intelligencia kulcsfontosságú lehetőség a termékeink számára. És hisszük, hogy vannak olyan előnyeink, amelyek megkülönböztetnek minket.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!