Szegedi hírek

2024.04.16. 13:02

Szegedre hozta Nobel-díját és az azért járó pénzt Karikó Katalin – Videó

A Nobel-díj átadásáról és az azt övező programjairól tartott előadást a tiszteletére rendezett díszülésen kedden Karikó Katalin Szegeden. A Nobel-díjas kutatóbiológus fotókon mutatta be, mivel töltött 10 napot Stockholmban azon túl, hogy átvette a tudomány legrangosabb elismerését.

Timár Kriszta

Fotó: Karnok Csaba

Vörös szőnyeggel várták Szegeden a városba érkező Karikó Katalint, aki immár Nobel-díjas tudósként tért vissza a városba. A kutatóbiológus kedden délelőtt a SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban kezdte meg kétnapos programját. A bejárat előtt virágcsokorral köszöntötte őt Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Rovó László rektor, Fendler Judit kancellár, Botka László polgármester és Salgó László főispán. Fél órával később pedig megkezdődött az ünnepi ülés, amelyen a város gazdasági, civil, politikai, oktatási, egészségügyi és kutatási vezetői, illetve diákok is részt vettek, megtöltve a központ nagytermét. De itt voltak Karikó Katalin egykori szegedi munkatársai, gimnáziumi és egyetemi csoporttársai is, családjából pedig testvére, Zsuzsanna kísérte el.

Az egyetem jó úton halad

Ahogyan 1938-ban és 1973-ban Szent-Györgyi Albertet, úgy most Karikó Katalint is az egyetemi énekkar köszöntötte a program elején. Ezt követően Rovó László rektor mondott beszédet, aki kiemelte: második alkalommal hangzott el a Szegedi Tudományegyetem neve a stockholmi Nobel-díjátadó ünnepségen, ami mutatja, hogy az egyetem jó úton halad. Emlékeztetett arra is, hogy Karikó Katalin kifejezetten a Szegedi Biológiai Kutató Intézetben akart dolgozni, amikor pedig elment Amerikába, a decemberben díjazott technológia alapjai már megvoltak.

Kiváló infrastruktúra és kiváló személyiség találkozik itt, aki ide felvételezik, kis szerencsével bármit elérhet

 – mondta.

Botka László polgármester a világ megmentőjeként köszöntötte Karikó Katalint, majd kijelentette, nem csak a tudósjelöltek számára lehet példakép, kitartása mindannyiunk számára példa lehet.

Humorral fűszerezett beszámoló

Karikó Katalin a Nobel-díj átadó ünnepségről és a Stockholmban töltött 10 napjáról tartott fényképes, sok humorral fűszerezett beszámolót a rendezvényen. Megmutatta a Grand Hotel királyi lakosztályát, ahol elszállásolták, beszélt a rengeteg fogadásról, amelyeken részt vett, fotóinak köszönhetően a résztvevők láthatták a szobát, ahol a Nobel-díj odaítéléséről döntenek, és természetesen a ceremóniáról is mutatott képeket.

Elhoztam a díjat is megmutatni – emelte fel a 18 karátos arannyal bevont plakettről készült nemesfém másolatot.

A félmillió dollárt pedig már átutaltam az egyetemnek, amelyből kiváló tanárokat és diákokat jutalmaznak majd 

– jelentette be. A díj egyébként 10 ezer dollár lesz évente, amelyet Karikó Katalin ígérete szerint személyesen ad majd át.

Fendler Judit, a SZTE kancellárja Széchenyi István 1825-ös felajánlásához hasonlította Karikó Katalin gesztusát. Mint mondta, ő is saját vagyonából áldozott a nemzet felemelkedése céljából. 

Hatalmas megtiszteltetés és felelősség ez az adomány

 – tette hozzá.

Az ünnepség végén Karikó Katalin is kapott ajándékot: egy egyetemi köpenyt vehetett át, így már nem csak dolgozószobája, munkaruhája is van a SZTE-n.

Állandó kiállítás nyílt a TIK-ben

Állandó kiállítás nyílt a TIK-ben kedden délelőtt, amely Karikó Katalin életútját mutatja be. A látogatók megismerhetik a kutatónő gyerekkorától, iskolás éveitől kezdve a pályáját meghatározó, legérdekesebb dokumentumait és tárgyait, valamint több korábban átvett külföldi kitüntetését, műtárgyakat, sajtófotókat. A tárlatot Karikó Katalin jelenlétében Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke nyitotta meg. Kiemelte, a kisújszállási iskola óta eltelt időben sokat változott a világ, sokan le is tértek arról az útról, amit eredetileg elképzeltek maguknak.

Kati ezért különleges, mert az SZBK-s évei elejétől tudta, mit akar csinálni. Tudta, hogy a technika, amit kidolgozott, jó lesz és azt is, hogy ezzel tud segíteni az embereken. Ez a két gondolat pedig végigvezette azon az úton, amit sokan abbahagytak volna

 – mondta.

A megnyitón Karikó Katalin személyesen helyezte el a központi tárlóban Nobel-díjának hiteles nemesfém-másolatát, amelyet alma materének adományozott. A Nobel-érmet és a Karikó Katalin életútját is bemutató tárlat nyitvatartási időben szabadon látogatható lesz az egyetem Ady-téri épületének földszintjén.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában