A második cserebere piac is zsibongott a kertrajongóktól

2024.04.27. 14:49

Vizes kulacsért cserébe évelő növény kerestetik – Galéria

A gyakorlott kertészek újabb zsákmányokért, a kezdők tudásért, a rajongók újdonságokért érkeztek szombat reggel a második vásárhelyi növény cserebere piacra. Ki saját hajtással vagy palántával, ki lekvár valutával fizetett. Hamarosan lesz folytatás.

Tábori Szilvia

Van, akit az újdonság tart lázban, mások egyszerűen csak osztozni szeretnének saját kertjük büszkeségein. Fotó: Tábori Szilvia

Kertészkedés iránti rajongás és egybecsengő gesztusrendszer tartja össze részben azt az egyre gazdagabb vásárhelyi közösséget, akik április 27-én, szombaton reggel a vásárhelyi piacon találkoztak. Cseréltek növényt, tudást és valutát. Utóbbival azok honorálták a kiválasztott ingyenes vásárfiát, akik saját zölddel nem tudták viszonozni azt. Volt, aki üveg ivókulacsot, mások teát, lekvárt, gyümölcsöt, szörpöt vittek a második növény csereberére. A lényeg, hogy kizárják a pénzforgalmat és felajánlások révén cseréljenek gazdát a palánták, kerti- és szobanövények.

A magát fanatikus virágrajongónak tartó Szögi Gabriella kosárnyi valutával érkezett már kezdésre, hogy főként kaktuszt és margarétát, egyéb évelő növényt vihessen haza.

Csatlós Árpádné Mariann úgy fogalmazott, vendégként tekint a háznál a növényekre és úgy véli, azért is remek a cserebere kezdeményezés, mert minden kis házi kertben akad belőlük. Saját nevelésű palántákat, köztük óriáskaralábét, salátafélét, meg vitorlavirágot vitt a piacra; otthoni kicsi kertjét pedig főként haszonnövényekkel szeretné gazdagítani. Mint mondta, már a szülei életének is alapvető része volt a kertészkedés, így számára is természetes. Azon túl, hogy kiválóan megmozgatja fizikailag, a lelkének is üdítő, a termények pedig a konyhán hoznak hasznot.

A személyes találkozók hátterét adó Növény Cserebere Közösség Hódmezővásárhely lassan 3000 tagú lesz a közösségi oldalon. A csoport egyik alapítója, Gyarmati Dorka sem számított a piacok ekkora sikerére, de úgy tűnik, a kertészkedés és az osztozkodás öröme megmozdítja lelkes tagjaikat. Ráadásul, az úgynevezett ovikommandó is szépen beindult, rengetegen ajánlanak fel növényeket helyi oktató és nevelő intézményeknek, amelyek a személyes piaci találkozók után átvehetők.

A szombati alkalommal a helyszínen járt Uzonyi Szilvia, a Klauzál utcai Óvoda szakmai vezetője is. A zöld, állat-, és madárbarát címet is viselő intézményben az óvodapedagógusok és a gyerekek gyakran együtt kertészkednek. Nemsokára például a cserebere közösség jóvoltából eperpalántákat ültetnek.

A cserebere csapathoz bárki szabadon csatlakozhat, legközelebb május 11-én, szombaton délelőtt 9 és 11 óra, majd június 7-én, pénteken délután 17 és 19 óra között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában