Lépcsőn futottak, életet mentettek

2024.04.27. 13:14

Tűzoltók és mentők versengtek a szegedi rakparton – Videó

Szegeden rendezte meg a Rollover lépcsőfutó verseny első fordulóját a Magyar Tűzoltósport Egyesület. A tűzoltók fát vágtak, embert mentettek, vízsugárral lőttek célba, a mentődolgozók újraélesztettek, intubáltak és infúziót légtelenítettek.

Koós Kata

140 versenyző nevezett a megmérettetésre, a tűzoltóknak és a mentőknek is hivatásukra szabott akadálypályával készültek a szervezők. Fotó: DM

Csaknem 15 kilogrammos felszerelésben, légzőkészülékkel a hátukon álltak starthoz a hivatásos és önkéntes tűzoltók a Magyar Tűzoltósport Egyesület (MTSE) Rollover lépcsőfutó versenyének kezdetén, szombaton délelőtt a szegedi Huszár Mátyás rakparton. Először fát kellett vágniuk egy akkumulátoros láncfűrésszel, amely feladat viharkárok esetén gyakran része munkájuknak. Majd a lépcsőn felfutás után dugólétrát kellett állítaniuk, életet kellett „megmenteniük”, azaz egy negyvenkilós bábut kellett elhúzniuk a kijelölt helyig. Továbbhaladva pedig vízsugárral kellett célba lőniük.

140 versenyző nevezett be a megmérettetésre, a tűzoltók mellett a mentődolgozóknak is hivatásukra szabott akadálypályával készültek a szervezők. Favágás helyett mellkaskompressziót kellett végrehajtaniuk, majd ambubabán intubáltak, beteget monitoroztak, infúziót légtelenítettek.

 A verseny célja a magyarországi tűzoltók sportéletének összefogása, valamint az, hogy sportolási lehetőséget biztosítsunk számukra. Emellett célunk, hogy közelebb vigyük a tűzoltók és mentők munkáját, hivatását a civilekhez. A verseny nézői beleláthattak, hogy milyen nehézségekkel kell megküzdeniük

 – mondta el lapunknak Czifra Zsolt, az MTSE elnöke.

A gyerekek nemcsak egyszerűen beleláthattak a tűzoltók munkájába, de bőrükbe is bújhattak, ugyanis számukra külön versennyel készült az MTSE. A kézi fűrésszel elvégzett favágás után a tűzoltók feladatsorához hasonló kihívásokat teljesíthettek.

Czifra Zsolt azt is elmondta, hogy a szegedi verseny egy nagyobb bajnokság, az egész éven át tartó Knight’s of St. Florian Stairrun Championship versenysorozat első állomása volt. A következő fordulókat Pécsen, majd Budapesten rendezik.

 Ez egy összetett verseny. A Szent Flórián pontszerző bajnokság lényege, hogy minden, a szövetségünk által hirdetett kihíváson pontokat szerezhetnek a versenyzők. A végén a legtöbb pontot összegyűjtő lesz a győztes, Magyarország legkiválóbb lovagja

 – részletezte az elnök.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában