Drogkereskedő hálózat szegedi ágát kapcsolta le a Nemzeti Nyomozó Iroda – Videó

Ica, Ilona, poros, füst, kő, orros – ilyen és hasonló kódnevekkel illette eladó és vevő az épp aktuális drogszállítmányt. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) munkatársai, a TEK műveleti egysége és a Pest vármegyei felderítők közös rajtaütése vetett végett a virágnyelvű beszélgetéseknek – is!

Delmagyar.hu

Visszacsatolás

A Pest vármegyei felderítők 2023 őszén jelentős lépést tettek a kristályterjesztés felszámolása érdekében. Ahogy arról korábban hírt adtunk, kemény belépők és durva számok jellemezték az intézkedéssorozatot. Akkor hét helyszínen 9 drogterjesztőt fogtak el, több százmilliós vagyon visszaszerzésére intézkedtek és 10 kilónál is több új pszichoaktív anyagot foglaltak le. Az akkor elfogott, és azóta is letartóztatásban lévő M. Sándor és L. Endre voltak a beszállítói annak a viszonteladóként ténykedő K. Csabának és N. Brigittának, akikhez mostanra, pontosabban 2024. március 20-ára értek el kollégáink. Előbbin Kecskeméten, egy aktuális drogügylet lebonyolításakor ütöttek rajta a a Terrorelhárítási Központ műveleti egységei, élettársáért néhány órával később mentek Veresegyházra.

A 40 éves K. Csaba és 35 éves élettársa – a gyanú szerint – egy ideje már kristállyal kereskedett. M. Sándortól és L. Endrétől – egy fővárosi telephelyre hetente szervezett találkáikon – szerezték be aktuális, alkalmanként akár több kilónyi, továbbértékesítésre szánt adagjukat. Icát, Ilonát, a porost, az orrost, a követ, meg a füstöt aztán ismerősökből, barátokból álló, nem elsősorban fogyasztóként, hanem dílerként jelentkező vevőkörüknek árulták.

A kecskeméti elfogás helyszínén K. Csaba autójának csomagtartójából bűnjelzacskóba vándorolt az 513 gramm kristály, valamint 2 millió 66 ezer forint. Ezzel szinte párhuzamosan egy Veresegyházon parkoló – az aznapi üzlet alapjául szolgáló adag deponálására is használt – autóban további csomagokat találtak. Az öt nejlonzacskóban összesen közel 1 kilogramm barnás, illetve fehér rögös, kristályos anyag lapult. Az elsődleges szakértői vélemény alapján a szerek N-etil-norpentedront, illetve 4-CMC-t tartalmaznak. Előbbi új pszichoaktív anyagnak, utóbbi kábítószernek minősül.

A depóztató kocsin kívül K. Csaba és N. Brigitta otthonát is átkutatták, ott főként porciózáshoz használt eszközöket foglaltak le.

A gyanúsítottak elfogása, az illegális szer forgalomból kivonása mellett kollégáink a vagyonvisszaszerzésről is intézkedtek. Három, az élettársakhoz köthető bérelt széfet nyittattak ki, amelyekben bankjegykötegeket és ékszereket találtak. A széfekben összesen 77 tétel arany ékszer (gyűrűk, karkötők, nyakláncok), valamint több mint 40 millió forint hevert.

Az élettársak a bűnös bevételük nagyságát és az abból származó befektetéseiket igyekeztek minden módon titkolni: több tízmilliós ingatlanjukat, nagy értékű autóikat (egy Mercedes AMG, egy BMW X6) családtagok nevére íratták.

Az azóta letartóztatott K. Csaba és N. Brigitta nem tett vallomást, velük szemben új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja miatt a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya folytatja a további eljárást.

Fontos az időzítés

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda szegedi osztályán ismeretlen tettessel szemben folyik nyomozás tavaly ősz óta, a gyanú kábítószer-kereskedelem. A nyomozók kiderítették, hogy egy szegedi házaspár egy kiskunhalasi férfin keresztül a fővárosból szerez be új pszichoaktív anyagot, amiket aztán saját vevőkörének értékesít tovább.

A drogkereskedői lánc elemeinek azonosítását a 2024. március 20-i, gondosan megtervezett és megszervezett rajtaütés követte. Épp akkor csaptak le a 39 éves, veresegyházi tartózkodási helyű K. Csabára, amikor egy kecskeméti áruház parkolójában fél kilogramm fehér, kristályos anyagot adott át a 30 éves, kiskunhalasi R. Norbertnek, aki ezért 740 ezer forintot fizetett. A KR NNI szegedi nyomozói ugyanezen a napon a kiskunhalasi férfi alsóbb kapcsolatait is elfogták. A 47 éves N. Sándort az utcán, míg a 47 éves K. Szilviát abban a lakásban, amit a drogárusítás céljából béreltek.

A gyanú szerint a házaspár tavaly május óta összesen 35 kilogramm új pszichoaktív anyagot vásárolt R. Norberttől. Az illegális biznisszel napi szinten akár 200 ezer forintot is megkerestek, így a közel egy év alatt több mint 60 millió forintra tettek szert. Ellátójuknál, R. Csabánál ez az összeg eléri a 125 millió forintot.

A kiskunhalasi férfi és a szegedi házaspár otthonait átkutatták, az ott talált illegális szereket, valamint a drogértékesítéshez használt eszközöket lefoglalták.

Az azóta letartóztatott R. Csaba, N. Sándor és K. Szilvia ellen új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatja a további eljárást a KR NNI.

A teljes hálózat feltérképezése tovább folytatódik, a Pest vármegyei kollégák és a KR NNI munkatársai a jövőben is szorosan együttműködnek.

Itthoni helyzet

Zsuzsi, Kati, Ica, IlonaA katinonokA – ebben a környezetben nem női, hanem dizájner drognevek.

A hazánkban lefoglalt katinonok, azaz az eufóriát, éberséget, szexuális túlfűtöttséget kiváltó új pszichoaktív anyagok mennyisége az utóbbi két évben jelentősen megugrott. E szerek fogyasztása súlyos intoxikációhoz vezethet, komoly, halált is okozó egészségügyi – kardiovaszkuláris, metabolikus, neuropszichiátriai és neurológiai – komplikációkat okozhat.

E szereket főként Indiából szerzik be, de ilyen laborok működése ismert Lengyelországban is. Az utóbbi években tíz ilyen labort számoltak fel a hatóságok.

Magyarországon a 3-MMC, 3-CMC nevű anyagok tiltó listán szerepelnek, tehát illegális mind forgalomba hozatala, mind használata.

A magyar rendőrség továbbra is minden rendelkezésére álló eszközzel fellép az illegális szerek terjedése ellen. Küzdelmünk folyamatos, a drog hazánkba kerülésének, terjesztésének megakadályozása egyik legfontosabb feladatunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában