Előadások a magyarországi holokauszt emléknapja alkalmából

2024.04.19. 15:22

Rendhagyó történelemóra a Tóth Jánosban - Galéria

Arany T. János

Amiről nem beszélünk, az elhal – magyarázta Lévainé Kovács Marian a mórahalmi szakképző diákjainak pénteken. Fotó: Karnok Csaba

Tudjátok, hogy miért vagyunk itt?

 – kérdezte Lévainé Kovács Marian, a Zachor Alapítvány a Társadalmi Emlékezetért civil oktatási szervezet Csongrád-Csanád vármegyei nagykövete a Szegedi SZC Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskola és Szilágyi Mihály Kollégium kilencedikes diákjaitól péntek délelőtt. Az alapítvány célja, hogy pedagógiai megközelítésük, oktatási programjaik, tananyagaik és kiadványaik segítségével hozzájáruljanak ahhoz, hogy az általános iskolák és középiskolák diákjait a múltról való ismeretek megszerzése mellett érzékenyítsék, nyitottabbá tegyék egymás elfogadására.

A szakember három rendhagyó történelemórát tartott a magyarországi holokauszt emléknapja alkalmából. A diákok egyike azt válaszolt a kérdésre, hogy a holokauszt miatt, majd hogy pontosan mit jelent ez a szó, a szakember magyarázta el. 

Április 16-a a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja. 1944-ben ezen a napon kezdődött meg a gettósítás Északkelet-Magyarországon és Kárpátalján, amelynek idén emlékezünk a 80. évfordulójára. A mórahalmi iskola két rendezvénnyel emlékezett. A hét elején iskolai megemlékezést rendeztek, ami pénteken a rendhagyó történelemórákkal folytatódott. Túlélőkkel készült videóinterjúk segítségével ismertették meg a diákokkal azt, mit jelentett a holokauszt mikroszinten , azaz az egyén életére vetítve.

A gyerekek figyelmét ezzel jobban meg lehet ragadni, és azzal is megismerkednek, mit jelent az elsődleges forrás. Nem csak a 80 éves jubileum miatt aktuális a holokauszt, hanem azért is, mert az emlékezés kultúrájára is rávilágít. Amiről nem beszélünk, az elhal

 – magyarázta Lévainé Kovács Marian.

Az iskola igazgatója, Angyalné Kovács Anikó hozzátette, az új történelem szakos kolléga, László Anita szervezte az emléknap programjait. A három óra témája érkezés Auschwitzba, a budapesti rakparti emlékek és a túlélők hazatérése volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában