Szebellédi Endre – A Károlyiak szemlélete még ma is érvényes és időszerű

2024.04.16. 09:45

Fóton találkoztak azok a települések, ahol korábban a grófi család tagjai éltek

Fóton rendezték meg a gróf Károlyi család épített örökségével rendelkező települések vezetőinek találkozóját, amelyen a grófi család tagjai mellett számos neves építész, a korszakkal foglalkozó kutató is részt vett. Csongrád-Csanád vármegyéből négy település, Nagymágocs, Derekegyház, Árpádhalom és Szentes képviseltette magát.

Kovács Erika

A nagymágocsi Károlyi kastélyban ma idősek otthona működik. Fotó: Kovács Erika

A Károlyi család tiszteletére, hálából a károlyiakhoz fűződő kulturális örökségért, Ybl születésének 210. évfordulójára Károlyi-napot rendezett a fóti önkormányzat. A kastélykertben huszárbemutatót tartottak. Mint kiderült, az eredeti károlyi huszár öltözet alapján egy autentikus viselet is készült Fótnak.

A program része volt a kastélyban megrendezett találkozó is, ahová olyan települések vezetőit hívták meg egy tanácskozásra, amelyek érintettek a grófi család épített, vagy szellemi örökségében. Csongrád-Csanád vármegyét Nagymágocsról Szebellédi Endre polgármester, Derekegyházról Szabó István polgármester, Szentesről Móra József önkormányzati képviselő, Árpádhalomról Márton János, az önkormányzat munkatársa képviselték. Valamennyien bemutatták a Károlyi család településükön való szerepét. 

Nagymágocs az egykori Károlyi uradalom központja volt a térségben. A kastély, a magtár, az uradalmi épület és a templom ma is áll. A településen mindenki tudja, melyik grófi családnak köszönheti a település ezeket az épületeket, sőt, a település a létét is. 

Szebellédi Endre gyermekkorában nyaranta többször is találkozott Gróf Károlyi Lajossal, aki a nyarai egy részét Nagymágocson töltötte. Elmondása szerint sokat tanult tőle.

Noha a korszellem változásával a feudális berendezkedés megszűnése lehetőséget biztosított a társadalom széles körének a szabadabb boldogulásra, a Károlyiak szemlélete még ma is érvényes és időszerű. Ez pedig a hazaszeretet, és az egyéni képességből fakadó tenni akarás a nemzet érdekében. Előadásomban kiemeltem, hogy térségünk a Károlyiak ideje alatt nemzetgazdasági szempontból aktív szereppel bírt, amit a trianoni tragédia negatív irányban megváltoztatott. Ennek kiküszöbölésére ma is keresni kell a megoldást, és vissza kell tudni térni a gazdasági vérkeringésbe

 – mondta Szebellédi Endre. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában