Helyi közélet

2024.04.26. 18:15

Idén nyáron már 22-vel több fa ad árnyat Dócon – Galéria

Huszonkét facsemetét kapott Dóc a településfásítási programban. A kőris-és hársfákat pénteken ültették el, négy helyszínen szépítik majd a falut.

Timár Kriszta

A 22 facsemetét tegnap el is ültették Dócon. Fotó: Török János

A településfásítási programban 22 facsemetét kapott Dóc önkormányzata. Kőrisfát és kétfajta hársfát nyertek a pályázaton, ezeket pénteken ültették el a településen.

Turda Gábor polgármester elmondta, Dócon különösen értékesnek tartják a fákat, hiszen a települést minden oldalról erdő, ártér és természeti értékek veszik körül. Ráadásul legmeghatározóbb képi elemük is a jegenyenyársor, amely a falu közepén halad át. Ugyanakkor évek óta hiába próbálkoztak a kiírás jóvoltából fákat beszerezni, eddig soha nem sikerült. Így különösen örülnek, hogy most nyertek. Őshonos fákat választottak, olyanokat, amelyek nem allergizálnak. 

Négy helyre jut majd a fákból. Ültetünk az önkormányzat melletti parkba, a művelődési házhoz, az orvosi rendelő udvarába és a Bergendóciai levenduláskertbe. Amellett, hogy zöldterületet bővítünk, a kapott facsemeték egy részét pótlásra is használjuk, hiszen a művelődési háznál az idős nyárfasorból kellett kivágni néhány példányt betegség miatt

 – mondta.

A Délalföldi Erdészeti Zrt. szakmai felügyelete mellett még pénteken el is ültették az összes fát, az egyik beásásában részt vett Turda Gábor polgármester mellett Farkas Sándor országgyűlési képviselő is, aki a munkához iskolás diákok segítségét is kérte, mivel mint fogalmazott, a facsemetéket mindig a jövőnek ültetik. Emlékeztetett: a fásítási program 2020-ban indult, azóta 46 ezer sorfa került 1500 településre. 

 

 A sorfák adják meg a település hangulatát, árnyékot biztosítanak és jó levegőt. Az egyre szárazabb klíma miatt pedig különösen fontos ezek telepítése. A program éppen ezért nem áll meg, kiszen a kormány célja, hogy 2030-ra Magyarország 27 százaléka fával borított legyen

 – fogalmazott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában