Helyi közélet

2024.04.23. 19:59

Emléktáblát kapott Makón a Tisza szabályozója

Szabó Imre

Az emléktábla a makói Szabó István Antalné ötlete nyomán került fel a falra.

Fotó: Szabó Imre

Emléktáblát kapott kedden délután szülővárosában, Makón Herrich Károly vízépítő mérnök, aki leginkább a Tisza szabályozójaként ismert. A tábla a szülőháza helyén álló épület falára került.

Borza Tibor, az Alsó-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese azt mondta az 1818-ban született – és csaknem elfeledett – szakemberről, hogy 1847-ben Széchenyi István kérte fel a Tisza szabályozása. 

 Külföldi tapasztalatokat is felhasználva készítette el a beruházás ütemtervét, költségvetését és természetesen a műszaki megvalósítást is ellenőrizte

 – emelte ki.

Az 1879-es szegedi árvizet követően többen őt okolták a tragédiáért. A korabeli dokumentumok alapján megállapítható valóság azonban az, hogy már az 1860-as években, több cikkben felhívta a figyelmet azokra a problémákra, amelyek ehhez vezettek és pénzt is kért a megoldás érdekében – hiába. Végül 61 évesen nyugdíjba vonult, ezt követően pedig figyelemre méltó tanulmányokat publikált.

A tábla a szülőháza helyén álló épület falára került.
Fotó: Szabó Imre

Az emléktábla a makói Szabó István Antalné ötlete nyomán került fel a falra, aki patikatörténeti kutatásai során találkozott Herrich nevével. A szülői házban működött ugyanis az Isteni gondviselés, a város első gyógyszertára, Herrich pedig ott született, az édesapja patikus volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában