Már tervezik a szeptemberi versenyt

2024.04.23. 08:30

Másodperceken múlhat a győzelem a szentesi tájfutó OB-n

Legalább 1200, 12 és 85 év közötti tájfutóra számítanak a szentesi Tájfutó Rövidtávú Országos Bajnokságon. A szeptemberi rendezvényt már javában tervezik, a szervezők nehéz, de összehangolt útvonalat ígérnek. Másodpercek döntenek meg a győztesekről.

Tábori Szilvia

Legalább 1200, 12 és 85 év közötti tájfutóra számítanak a szentesi Tájfutó Rövidtávú Országos Bajnokságon. Archív fotó: Tábori Szilvia

Megtorpanásnyi idővel, néhány tíz méteren vesztett másodpercekkel már lemaradhatunk az élmezőnytől egy városi tájékozódási versenyen. A szeptemberben Szentesen rendezendő Tájfutó Rövidtávú Országos Bajnokságon egyik szervezőjeként Petrócki Ádám, a vásárhelyi Hód-Mentor Sportegyesület elnöke úgy nyilatkozott lapunknak, hogy a 2-4 kilométeres verseny legnagyobb kihívása, hogy a legjobbak egy atlétikai verseny tempójával futják le a távot, miközben térképpel a kezükben ki is kell választaniuk a célba vezető legrövidebb utat. A 15-20 ellenőrző pont érintésével. – Többnyire rossz döntések, irányváltások, röpke kerülők miatti néhány másodperces időveszteségek döntenek a verseny eredményekről. A győztesek többnyire 12-15 perc alatt teljesítenek egy ilyen távot – részletezte.

A civil szervezet elnöke elmondta, ugyan a lehető legnehezebbre alakítják, de fontos, hogy labirintus helyett összehangolt, a térképen jól kiolvasható útvonalat tervezzenek.

Bár a versenyig hónapok vannak hátra, a Hód-Mentor SE és a Szegedi Tájfutó és Környezetvédő Egyesület javában szervezi az eseményt. Különösen, hogy legalább 1000-1200 sportolót várnak. Petrócki Ádám szerint a rendezvény egyik vonzereje, hogy a profik mellett bárki részt vehet a megméretésen; 30 különböző kategóriában lehet majd indulni. A szervezők ügyelnek arra is, hogy kivédjék a lehetséges információcserét: az azonos kategóriák futói egy perces időközökkel rajtolnak.

A rövidtávú tájékozódási futó országos bajnokságot Szentesen szeptember 14-én, szombaton tartják délelőtti selejtezőkkel, délutáni futamokkal. A napokban Szabó Zoltán polgármester és Petrócki Ádám együttműködési megállapodást írt alá a város és a sportegyesület nevében.  
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában