Mindenkinek mást üzen ugyanaz a történet

2024.05.08. 09:00

Egymástól is tanulnak az egy éves csongrádi olvasóklub tagjai

Mit is érne egy könyvklub viták nélkül? Hiszen ahány élet, annyi történet és legalább ugyanannyi értelmezési lehetőség. A csongrádi Csemegi Károly Könyvtár egy éves olvasóklubjának tagjai fontos dologban osztozkodnak.

Tábori Szilvia

A közös favorit az egy esztendő könyvklubban: Szabó Magda Az ajtó című regény. Fotó: Csemegi Károly Könyvtár

Mindannyian ugyanazt olvassuk, ugyanarról beszélünk, mégis mindenki mást és máshogy mond. Részben ezért igazán inspiráló a közösségük Varga Lilla, a csongrádi Csemegi Károly Könyvtár munkatársa, a kerek egy esztendeje működő könyvklub alapítója és vezetője szerint. Egyazon történetet ugyanis minden olvasó saját életének eseményei, örömei és traumái, a megélt tapasztalatokon át értelmezhet. Ez pedig megannyi különböző olvasat, így viszont bőven van miből meríteni a tanulni, fejlődni vágyóknak.

Vitázunk is néha, máskor szinte bábelinek tűnhet a zűrzavar a gondolati osztozkodás hevében. Miközben mosolyogva figyeljük az egymástól teljesen eltérő reakciókat, következtetéseket

 – nyilatkozta lapunknak Varga Lilla. Majd arról beszélt, hogy a klub tagjai közül legtöbben falják a könyveket, másoknak meg éppen a társak tempója, klub kiszámítható rendje, némi kényszerítő tényező kell a saját olvasási rutinhoz. Nehezebbnek gondolta az indulást, meglepte a kisvárosi aktivitás. 

 Annyiféle lehetőséget kínál a mai világ, mindenki mást néz a televízióban, mást olvas éppen, kevesebb a közös gondolkodás színtere. Egy helyre vágytam, ahol ugyanazon közös élmény, jelen esetben ugyanaz a könyvélmény tartja össze a csapatot

 – magyarázta a könyvtáros. 

Csapatmunkában terveznek, hónapok és nemzetek szerint választanak köteteket. Delia Owens Ahol a folyami rákok énekelnek című népszerű regényével indítottak; a csapat nagy favoritja pedig Szabó Magdától Az ajtó lett. Lilla szerint az a legjobb, amikor a kiválasztott kötetet mindannyiuknak még ismeretlen, az első olvasat ugyanis egészen más élmény mint a sokadik. 

A felnőtt klub mellett egy alulról szerveződő tini könyvklubot is vezet Lilla, ahová szívesen fogadják a csatlakozókat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában