Szegedi hírek

2024.04.26. 14:45

A szegedi földrajzi felsőoktatás centenáriumát ünnepelték – Galéria

Konferenciával ünnepelte a szegedi földrajzi felsőoktatás centenáriumát az SZTE TTIK Földrajzi és Földtudományi Intézete. A programon részt vett Mayer Gábor területfejlesztési államtitkár is, aki a területfejlesztési szakpolitika megújuló szemléletmódjának legfőbb célkitűzéseit ismertette.

Koós Kata

Képalá: Az államtikár rámutatott, hogy milyen fontos szerep jut a területfejlesztésben a komplex tudással bíró szakembereknek. Fotó: Török János

Fotó: torokjanosphoto.hu

Az egyetemi szintű geográfia kolozsvári elindulásának 150., a szegedi földrajzi intézet nyilvános megnyitásának 100. évfordulóját ünnepelte pénteken az SZTE TTIK Földrajzi és Földtudományi Intézete. 

A konferencián részt vett Mayer Gábor, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium területfejlesztésért felelős államtitkára is, aki beszédében rámutatott, hogy a területfejlesztési szakpolitika megújuló szemléletmódjában milyen fontos szerep jut a komplex tudással bíró szakembereknek. Elmondta, hogy GDP-alapon óriásit fejlődött az elmúlt tíz évben Magyarország, az európai uniós átlagot jelentősen meghaladta. Az új szemléletmód zsinórmértékeként az emberközpontúságot, az összes járásban a helyben boldogulás lehetőségeinek biztosítását, az objektív tudásra, adatokra építő fejlesztéspolitikát, a területi különbségek mérséklését határozta meg. Ezek érdekében vezették be idén januárban az új területfejleszési törvényt, amely az emberek valós térhaszálatára alapozott, komplex területfejlesztési megközelítés. 

Úgy gondoljuk, hogy válaszokat, modelleket fogunk tudni adni olyan problémákra, mint például az egyre jobban túlfeszülő agglomerációs bővülés nagyvárosaink körül, a munkaerőpiaci vonzáskörzetek működőképességének biztosítása. Tudjuk, hogy sok feladatunk van a közepes fejlettségű kis- és középvárosok szerepének stabilizálásában annak érdekében, hogy a vidéki Magyarországnak legyenek olyan központjai, amelyek szolgáltatásukkal, munkaerővel el tudják látni a vidéket

 – fogalmazott az államtitkár, majd hangsúlyozta, mindennek megvalósításában komplex tudással bíró szakemberek segítségére támaszkodnak. 

Rendszerben gondolkodni képes emberekre van szükségünk, akik képesek nagy mennyiségű és szerteágazó társadalmi, gazdasági, földrajzi, környezeti információt átlátni és rendszerezni, azokból következtetéseket tudnak levonni. Az egyetemeinktől ebben várunk leginkább partnerséget

 – mondta. 

A konferencia felkért előadói amellett, hogy végigvezették a résztvevőiket a százéves képzés és kutatás legjelentősebb kutatási témáin, számos példán keresztül illusztrálták, hogy milyen kiemelkedő szerepet játszott az elmúlt évszázadban a szegedi geográfus iskola a régió fenntartható fejlesztésében. Az SZTE földrajzi tanszékeinek kutatási irányait bemutató előadások jól példázták, hogy a geográfus szakemberek mennyire nélkülözhetetlenek olyan feladatok megoldásában, mint a fenntartható várostervezés, a városlakók életminőségének javítása, a térség szárazodásának mérséklése, az aszályveszély megelőzése vagy az ár- és belvízveszély elhárítása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában