Szegedi hírek

2024.02.16. 19:30

Krisztus oratórium – világpremier a szegedi dómban (Videó)

A dómba érkezik a Krisztus oratórium ősbemutatója május 26-án, amely a Filharmónia Magyarország szervezésében zajló egyhetes „Con Spirito Egyházzenei Fesztivál 2024” záróelőadása is egyben. Don Lorenzo Perosi olasz zeneszerző Jézus Krisztus életét hűségesen követő hét oratóriumát Davide-Kristof Acs zeneszerző feldolgozásában a világon először Szegeden láthatja a közönség.

Tamási Anna Éva

A legmagasabb szinten sikerült kiosztani a szerepeket a világhírű darabban. Fotó: Karnok Csaba

Az előadás különlegességét erősíti, hogy az olasz zeneszerző születése 150. évfordulójának tiszteletére készült feldolgozást nem Olaszországban, hanem Szegeden mutatják be először, Rátóti Zoltán Kossuth- és Jászai-díjas érdemes művész rendezésében. Krisztus szerepében Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas bariton, Mária Magdolnáéban pedig Kolonits Klára Kossuth-díjas koloratúrszopránt hallhatjuk. Az este kiemelkedő zeneiségét a szólistákon kívül a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Vaszy Viktor Kórus szavatolja.

Muzsika minden léleknek

Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország igazgatója elmondta, ez az előadás és a fesztivál egy fontos lépés azon az úton, hogy Szeged a klasszikus zene fellegvára legyen.

Az Egyházzenei Fesztivál nem csak a zenészeket és a híveket igyekszik megszólítani, hanem a nagyközönséget is. Mindannyiunknak elengedhetetlen az életében a lélek, ehhez szól a muzsika

 – mondta az igazgató.

Szamosi Szabolcs rámutatott, különlegessége az is a fesztiválnak, hogy pünkösdkor az Orgonák éjszakája helyi koncertjével indít. A május 18-i Rímbe öntött orgonasípok című előadáson Tabajdi Ádám orgonaművész és Csuja Imre közös produkcióját hallhatják az érdeklődők.

Zseni egy másik zseniről

Ács János világhírű karmester rávilágított, az oratóriumok szerzője, Lorenzo Perosi sajnálatos módon ma kevésbé ismert, pedig korának elismert zsenije volt. Emellett a maestro bemutatta, miben áll a mostani feldolgozás zsenialitása.

Davide-Kristof Acs feldolgozásában és dramaturgiai szerkesztésében egy új mű jött létre, amelyben Perosi oratóriumainak megragadó pillanatai új formát találtak: a megváltás elbeszélése nem időrendben történik, hanem Krisztus a keresztút alatt és a keresztre feszítés óráiban emlékezik vissza emberi léte legjelentősebb személyeire és eseményeire

 – mondta a karmester.

Emellett hangsúlyozta, a Krisztus oratórium minden hangja Perosié. Davide-Kristof Acs munkájáról Perosi legelismertebb szakértője, Pablo Colino meghatódottsággal és elismeréssel nyilatkozott. Ha egészsége engedi, 90 évesen is ott lesz a szegedi dómban a világpremieren.

Kiváló helyszín és támogató

Molnár Levente, a Krisztust megformáló énekművész elmondta, nagyon örül és megtisztelő számára, hogy részese lehet ennek a csodás missziónak.

Engem először a karnagy, a mester lelkesedése fogott meg. Egy olyan ember jött el közénk, aki valóban akar adni valamit nekünk, a nemzetünknek 

– mondta Ács Jánosról.

Valamint kiemelte, hogy Kiss-Rigó László püspök hihetetlen érzékkel támogatja a művészeteket, ezért is jön örömmel Szegedre.

Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója azt hangsúlyozta, az itteni hagyományok, adottságok méltó módon tudják a nagyszabású programot megvalósítani. Kevés olyan templom van Magyarországon, amely alkalmas erre, a szegedi fogadalmi templom ezek közé tartozik. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában