Helyi kultúra

2024.05.07. 21:23

Panelország közösségi életéről írt hiánypótló kötetet – Galéria

Koós Kata

A két nyugalmazott népművelő, Kiss Ernő és Hajdú Géza szemtanúja volt a lakótelepi közösségi élet változásainak. Fotó: Török János

A szegedi lakótelepi közművelődés történetének összegzésére vállalkozott Kiss Ernő nyugalmazott népművelő legújabb, Láthatatlan művelődési ház Panelországban című kötetének megalkotásával. A könyvet kedden mutatta be a nagyközönségnek a Szent-Györgyi Albert Agórában, beszélgetőpartnere Hajdú Géza nyugalmazott népművelő volt. 

A rendezvényen kiderült, hiánypótló helytörténeti kötet született, amelynek megírását a szerző saját bevallása szerint 2019-ben kezdte el. A szükséges kutatómunka azonban évtizedekkel korábban elkezdődött, konkrétan 1979. július 16-án, amikor Kiss Ernő dolgozni kezdett a hajdani November 7. Művelődési Házban, amely ma Bálint Sándor nevét viseli. A szerző nemcsak felkutatta, de meg is élte a szegedi, lakótelepi közösségi élet legfőbb változásait, kötetében a kezdetektől napjainkig nyújt áttekintést a kérészéletű és a tartósabb közösségi kezdeményezésekről egyaránt. A jelentős közösségi színtereken és akciókon túl emléket állított azoknak a közművelődési szakembereknek és közösségszervezőknek is, akik rövidebb-hosszabb ideig időt és energiát nem sajnálva próbálták erősíteni az összetartást „Panelország” népes lakosságának tagjai között.  

A kötet a történeti fejezeteken túl gazdag interjúanyagot is tartalmaz, amelyben aktív közművelődési szakemberek mesélnek a napjainkban működő lakótelepi közösségi színtereken zajló tevékenységről. Interjú olvasható mások mellett a Somogyi-könyvtár fiókkönyvtár-vezetőivel, Benyik György plébánossal az Apor Vilmos Közösségi Ház, Balog József színésszel a Megálló Közösségi Ház, Kothencz Jánossal, az Ágota Alapítvány alapítójával az Ágota Kulturális és Közösségi Központ kapcsán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában