Szeged

2024.01.25. 17:00

Költeményekből rendeztek hangversenyt

Koós Kata

Fabulya Andrea, Kiss Ernő és Antal Anikó kalauzolta a népes hallgatóságot irodalmunk gyöngyszemei között. Fotó: Koós Kata

A magyar kultúra ünnepéhez kapcsolódóan harmincéves hagyományt folytatva rendeztek költemény-hangversenyt a Bálint Sándor Művelődési Házban csütörtökön. 

1994-ben jött az a gondolat, hogy minden évben az aktuálisan évfordulós magyar költők verseiből készítsünk összeállítást. Ilyenkor előkerülnek olyan nagyszerű alkotók is, akiket nem igazán szoktunk szóba hozni. Például egy olyan zseni, mint Határ Győző, akiről 1990-ig nem volt szabad semmit tudni, mert indexre került, noha brilliáns költő volt

 – mondta el lapunknak Kiss Ernő nyugalmazott népművelő, a művelődési ház egykori igazgatója. 

Fotó: Koós Kata 

A tradícióhoz híven a részvevők a programot ez alkalommal is Kölcsey Ferenc Himnusz című költeményének szavalatával indították, majd mások mellett Szepsy Eleonóra, Hervay Gizella, Balázs Béla, Balassi Bálint, Janus Pannonius, Móra Ferenc, Radnóti Miklós, Tarnai László, Váczi Mihály, Zalán Tibor, Zrínyi Miklós és Vörösmarty Mihály egy-egy verse hangzott el Kiss Ernő mellett Antal Anikó és Fabulya Andrea versmondók előadásában. 

Fabulya Andreát a hétvégén jutalmazták Kölcsey-éremmel a városházán. 1998 óta dolgozik a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tanáraként. Méltatásában elhangzott, hogy diákjait őszinte elhivatottsággal neveli a kultúra, az irodalom és a művészet szeretetére. 2011 óta rendszeresen részt vesz Szeged kulturális életében versmondóként, előadóként, műsorvezetőként, rendezvények szereplőjeként. Szervezőként és moderátorként is vezet irodalmi beszélgetéseket, könyvbemutatókat alkotókkal. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában