Országos jó példaként szolgál a város a termálenergia-hasznosításában

2024.05.07. 18:52

Zöldenergetikai mintaprojekt valósult meg Mórahalmon – Galéria

Mórahalom szolgált követendő példaként a Magyar Termálenergia Társaság dekarbonizált jövőtudatos kisvárosok témájában rendezett, keddi konferenciáján. Nógrádi Zoltán polgármester elmondta, ma már a város egyetlen önkormányzati intézményében sincs működő gázkazán.

Koós Kata

A magyar gazdaság jövőjeként értékelte a zöldenergiát Mihálffy Béla országgyűlési képviselő. Fotó: Karnok Csaba

A geotermikus energia hasznosításának lehetőségei és kihívásai álltak a Magyar Termálenergia Társaság keddi konferenciájának fókuszában, amelynek Mórahalom adott otthont. A kormány, az MVM Zöld Generáció Zrt. és a mórahalmi önkormányzat szakemberei osztották meg tapasztalataikat és céljaikat egymással a témában. 

Bányai Gábor kormánybiztos elmondta, hogy nagy komparatív előnyt remélnek a geotermikus energia-felhasználás lehetőségeinek kiaknázásából mind a  lakossági energia-ellátás, mind a vállalatfejlesztés tekintetében. 

Mihálffy Béla országgyűlési képviselő rámutatott, hogy a Homokhátságon különösen nagy hangsúlyt kap a környezetvédelem és a megújuló energiaforrások felé fordulás ügye, legfőképpen a környezetváltozás miatti szárazság okán. 

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője. A magyar kormány azon dolgozik, hogy minél szélesebb körű legyen a zöldenergia felhasználása, ami az ország energia-függetlenségét erősíti. Ezért konzultáció is indult, amelynek célja kikérni a magyarok véleményét a napelemektől a rezsicsökkentésen át az elektromobilitásig

 – mondta az országgyűlési képviselő, majd azzal folytatta, hogy hazánk kiváló adottságai miatt több stratégián is dolgozik a kormány mind a zöldenergia termelésének, mind tárolásának elősegítésére. 

 Mórahalom városa a termálenergia felhasználásában is élen jár. Megvalósult egy olyan geotermikus alapú fenntartható, zöldenergetikai mintaprojekt, amelynek köszönhetően a földgázalapú energiaellátást egy megújuló geotermikus forrásból történő kiváltással egy fogyasztóbarát, környezetvédelmi és pénzügyi szempontból fenntartható ellátási modell jött létre 

– fogalmazott Mihálffy Béla. 

A mórahalmi mintaprojekt kapcsán Nógrádi Zoltán polgármester elmondta, ma már a város egyetlen önkormányzati intézményében sincs működő gázkazán, az energetikai korszerűsítés mindegyikben lezajlott. Évente egymillió köbméter termálvizet termelnek ki, amelynek jelentős részét visszasajtolják, másik részének felhasználására kidogoztak egy határmenti és egy nemzetközi programot. Kifejtette, hogy a termál- mellett a napenergiát, a távvezeték- és távhőépítést és üzemeltetést, kutatási programokat, kútegymásrahatási és a kísérőgázok hasznosítására vonatkozó vizsgálatokat, épületenergetikai fejlesztéseket, okosrendszerek kialakítását is magában foglalta a mintaprojekt. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy még mindig sok a teendő, hogy a település elérje az optimális energiafelhasználás és -hasznosítás szintjét. Elmondta, jelenleg folyamatban van egy innovációs pályázat kidolgozása a termálenergia által biztosított hőenergia tárolására, a végcél egy jól szabályozott, automatizált rendszer kialakítása és működtetése. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában