Helyi közélet

2024.04.17. 14:45

Meghívót jelent a migrációs paktum

Suki Zoltán

Az illegális migráció 2015 óta nagyon súlyos európai probléma. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Brüsszel nem kezeli jól a migrációs válságot, az elmúlt héten elfogadott migrációs paktum pedig olaj a tűzre

 – jelentette ki az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára szerdán Röszkén.

Zsigmond Barna Pál a röszkei közúti határátkelőhelyen tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a tíz jogszabályból álló paktum – noha többen ellene szavaztak vagy tartózkodtak – minden tagállamra kötelező lesz, és nyílt meghívót jelent az illegális migránsok számára.

Szerinte a magyar álláspont 2015 óta következetes és változatlan, migránskvóták helyett hatékony kiutasítási rendszer, határozott és szakszerű határvédelem kell.

Ugyanott Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója arról beszélt, hogy az illegális migráció 2015 óta nagyon súlyos európai probléma. Hozzátette: ez indokolta a sajtótájékoztató helyszínválasztását is, hiszen itt zajlott le a 2015-ben a „röszkei csata", amikor különféle nemzetiségű migránsok – azóta sem látott nagyságrendű – erőszakot alkalmaztak a rendvédelmi erőkkel szemben.

A tábornok elmondta azt is, hogy a magyar határon – a szerb rendőri erők erőfeszítéseinek és a velük együttműködő magyar rendőrség helytállásának köszönhetően – jelentősen csökkent a migrációs aktivitás. Az embercsempészbandák áttelepültek a bosnyák-horvát határra. Ennek ellenére idén már nyolcszáznál több határsértőt és húsznál több embercsempészt fogtak el.
 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában