A fesztivál gasztronómiai programjait színesítik

2024.04.26. 18:00

Kemencékkel készül Mórahalom a Sokadalomra

Arany T. János

Csülök sült a kemencében. Az Aranyszöm kemencéje az első abból a tízből, amelyet a júliusi XX. Homokháti Sokadalomra vásárolt a város. Archív fotó: Gémes Sándor

Mórahalom. Megérkezett a városba az a tíz kemence, amelyek majd a Sokadalom gasztronómiai programjait színesítik. Július elején rendezik meg Mórahalmon a hagyományos Homokháti Sokadalmat. A térség fesztiválja egy hétvégén keresztül, július 5-e és 7-e között kínál kulturális, művészeti, gasztronómiai és szórakoztató programokat a városból, a járásból, az ország távolabbi régióiból és külföldről érkező vendégeknek.

 Korábban a városi ünnep a szüret volt szeptemberben, de amikor elkészült az Aranyszöm Rendezvényház, úgy gondoltuk, léptékváltás történt a kultúrában. Ennek megfelelően, a térségi szerepvállalás jegyében indítottuk útnak a programsorozatot, amelynek a neve is jelzi, ez a Homokhátság rendezvénysorozata

 – mondta Duka Félix, a fesztivál alapító-szervezője.

Megérkezett Mórahalomra az a tíz kemence, amelyek majd a Sokadalom  gasztronómiai programjait színesítik. Fotó: DM

A kóstolók sorából nem maradhat ki idén sem Nógrádi Zoltán polgármester ágyaspálinkája, amelynek már komoly rajongótábora alakult ki az elmúlt években. A fesztivál gasztronómiai programjait idén kemencés sütés színesíti. Baráti társaságok jelentkezését várják, akik süteményt, kalácsot, húst sütnek majd a kemencékben. Lesz TOVÁBBÁ sörfesztivál, grillezés, kemencében sült ételek bemutatója, lecsófesztivál és saslikkóstoló. Az egyik kemencét már ki is próbálták, egy pogácsás próbasütést követően komolyabb étel, csülök pékné módra készült benne mindenki legnagyobb megelégedésére. Az étel remekül sikerült: a bőre kívül ropogósra pirult, alatta lágyan omlott a zsír, majd következett a szaftos, puha hús. 
 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában