Munkahelyein segítette a roma származású fiatalok felzárkózását

2024.04.19. 13:30

Gavodi Istvánt Mátray Attila-díjjal tüntették ki

Idén Gavodi Istvánnak adományozta Hódmezővásárhely közgyűlése a Mátray Attila-díjat, amelyet a csütörtöki ülés előtt vehetett át a kitüntetett.

Kovács Erika

Felvételünk a Roma kulturális napon készült, ott jelentették be először, hogy Gavodi István lesz az idei Mátray Attila-díjas. Archív fotó: Kovács Erika

Az ünnepségen Márki-Zay Péter polgármester méltatta a nemrégiben elhunyt Mátray Attilát.

Nem tűrte el, hogy valakit a bőrszíne miatt hátrányos megkülönböztetés érjen, vagy hogy a cigányság fogalmát valaki összekeverje a bűnöző fogalmával. Ezt a példamutató örökséget fejezi ki a Mátray Attila-díj 

– mondta a polgármester.

Az idei díjazott az 1962-es születésű Gavodi István, aki cigány hagyományokat tartó és tisztelő családból származik, bár a nyelvet nem beszéli. A munka megbecsülése fontos szerepet játszott családja életében. Édesanyja betanított munkásként, édesapja az akkori Szeg-kovács KTSZ-nél, majd a HÓDGÉP-nél dolgozott. Apja vásárhelyi, zsidó származású bádogos mesterektől sajátította el későbbi szakmáját, amelyből eltartotta családját.

Gavodi István hosszú ideig focizott, ezért a szegedi Széchenyi István Gimnázium testnevelés szakán végezte a középiskolai tanulmányait. Érettségi után az Alföldi Porcelán Edénygyár Rt.-nél helyezkedett el, munka mellett Budapesten elvégezte az Építőanyag-ipari Technikumot. Később művezetővé léptették elő. Elsajátította a bádogos szakmát is, amelynek alapjait édesapja mellett tanult meg.

Gavodi István művezetőként számos cigány származású vásárhelyit segített munkához. Kollégáitól munkafegyelmet és pontos munkavégzést követelt. Toleráns személyiségének köszönhetően beosztottjai tisztelték és szerették. Megszerzett tapasztalatával, tudásával, személyes példájával motiválta a munkaterületén dolgozókat.

A 2008-as gazdasági válság változást hozott az életébe, a Csomiép-Enter Kft. alkalmazásába került. A cég megerősödésével megbízást kapott, hogy hozzon létre a cégen belül egy bádogos szakmai csoportot, ekkor hozta létre a cigány fiatalokból álló brigádját.

A vásárhelyi cigányság körében ismert és elismert emberként tartják számon, aki hosszú évekre visszamenőleg személyes példájával, szakértelmével segíti és inspirálja a roma családokat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában