Helyi közélet

2024.04.25. 19:20

Bővül a Gondosóra program – Galéria

Új funkcióval bővül rövidesen a Gondosóra program. Ha egy idős ember kórházba kerül, és egyedül maradnak a háziállatai, a program diszpécserei keresnek valakit a lakóhelye közelében, aki gondoskodik az állatokról, amíg a gazdájuk kórházban van.

Suki Zoltán

Még mindig sokan érdeklődnek a gondosóráról. Fotó: Gémes Sándor

 Gondosóráról érkezett jelzés szerda éjjel a szegedi főügyeletre. Egy idős férfi elesett a lakásában, önerejéből nem tudott talpra állni. A szegedi hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal befeszítették a hetedik emeleti lakás ajtaját, majd a sérültet átadták a mentők munkatársainak

 – közölte csütörtökön a Csongrád-Csanád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Csütörtökön éppen a Gondosóra programról tartott előadást az Újszegedi Bálint Sándor Művelődési Házban Német Ferenc.

A fideszes önkormányzati képviselő elmondta, hogy a programot rövidesen kibővítik. Probléma ugyanis, hogy ha egy idős ember kórházba kerül, akkor sokszor nincs aki vigyázzon a kisállataira, vagy adott esetben a háziállatokra. A program munkatársai most szerződnek kisállatklinikákkal és állatgondozókkal, akikkel ezt is meg lehet majd oldani, vagyis az időseknek rövidesen nem kell aggódniuk a kis kedvenceik miatt, mert lesz, aki vigyázzon rájuk, amíg kórházban vannak.

Elhangzott az is, hogy a program indulása óta 200 ezer közvetlen segítségnyújtás történt az okosórákon keresztül, és több mint tízezer életet sikerült megmenteni. A diszpécserek pedig már több mint 15 ezer órát beszéltek az órát használókkal. A legidősebb Gondosóra felhasználó egyébként 107 éves.

A Magyarország kormányának támogatásával indított Gondosóra program olyan egyedülálló jóléti szolgáltatást biztosít ingyenesen és alanyi jogon a 65 év feletti időseknek, amelyben szükség esetén egyetlen gombnyomással jelezni tudják segítségkérési szándékukat a szolgáltatáshoz tartozó jelzőeszközön keresztül a diszpécserszolgálatnak. A program megvalósításáért a Miniszterelnöki Kabinetiroda felel, szakmai felügyeletét Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztos látja el.

A program egy jelzőkészülékből és a mögötte álló, éjjel-nappal az egész országból elérhető diszpécserszolgálatból áll.

A diszpécser megpróbál saját hatáskörben a segítségére lenni a felhasználónak és megoldani a problémát. Amennyiben a diszpécser szakmai mérlegelése alapján külső segítségre van szükség, értesítheti a megadott kapcsolattartót, vagy felveszi a kapcsolatot a helyi illetékes intézményekkel, indokolt esetben a sürgősségi segélyhívót tárcsázza. A megadott kapcsolattartót minden esetben értesíti a segélyhívásról. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában