Családvédelmi koordinációs feladatokat is elláttak az anyakönyvvezetők

2024.05.05. 16:29

A vásárhelyiek szeretnek külső helyszínen örök hűséget fogadni

Hódmezővásárhelyen tavaly 655 gyermek született, 255 pár fogadott örök hűséget egymásnak, egy esetben jegyeztek be hivatalosan élettársi kapcsolatot és 592 haláleset történt. Az anyakönyvi adatokról a legutóbbi közgyűlésen számolt be az önkormányzat Lakosságszolgálati Irodája.

Kovács Erika

Az élet fontos eseményeivel találkoznak nap mint nap az anyakönyvvezetők. Archív fotó: Penovác Károly/MW

Az anyakönyvvezetők legszebb feladata a házasságkötésekben való közreműködés. Hódmezővásárhelyen tavaly három anyakönyvi szakvizsgával rendelkező anyakönyvvezető esketett. A beszámolóból kiderült, hogy a párok körében egyre népszerűbbek a külső helyszínen megtartott esküvők. Tavaly 25 ilyen házasságkötés történt Hódmezővásárhelyen, a pároknak ezért a szolgáltatásért 30 ezer forintot kellett fizetniük. 

Nemcsak az élet vidám oldala tartozik az anyakönyvvezetők feladatkörébe, hanem többek között a családvédelmi koordinációs feladatok ellátása is. Az elmúlt évben Vásárhelyen 11 bántalmazási ügyben indult eljárás. A bíróságtól, rendőrségtől kapott tájékoztatások alapján a bántalmazottakkal felvették a kapcsolatot, és tájékoztatták őket, hogy milyen szervezetekről kérhetnek segítséget. 

A hagyatéki ügyek, vagyonleltár felvétele is az anyakönyvi hivatal feladatköre. Tavaly 1739 hagyatékot érintő üggyel foglalkoztak. Ezek közül a legnagyobb feladatot, 637 esetet, az alaphagyatéki eljárások jelentették, a Földhivatal által kezdeményezett póthagyatékok száma 460 volt, hagyatéki megkeresés pedig 354 estben történt 2023-ban Hódmezővásárhelyen. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában