Négyféle alapképzésre és felsőoktatási szakokra is lehet Vásárhelyre jelentkezni

2024.01.19. 16:20

Középiskolások és szüleik vettek részt az agrárkar nyílt napján

A mezőgazdasági mérnöki, illetve a gazdasági- és vidékfejlesztési agrármérnöki szak a legnépszerűbb Hódmezővásárhelyen – tudtuk meg a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának pénteki nyílt napján. A továbbtanulás előtt állóknak érdemes tudniuk, hogy újdonságként már intézményi pontokat is adhat a jelentkezőknek a kar.

Kovács Erika

A kari nyílt napon középiskolások és szüleik vettek részt. Fotó: Kovács Erika

A nyílt napon Mészárosné Herbich Katalin, a tanulmányi osztály vezetője köszöntötte a résztvevőket, Komarek Levente oktatási dékánhelyettes a képzésekről tartott prezentációs előadást, Králik Emese Virág mesteroktató pedig a középiskolásoknak meghirdetett kari Tudományos Diákköri Konferenciáról tájékoztatta az egybegyűlteket. Szó esett a felvételi eljárásról is. A diákok és szüleik kérdéseket is feltehettek a mezőgazdasági kar munkatársainak.

Ménesgazdákat is képeznek

Lapunknak Komarek Levente, az SZTE MGK oktatási dékánhelyettese beszélt a nyílt nap lényegéről, a ponthatárokról és az aktuális szakokról.

– A mezőgazdasági karon alapképzésekre, illetve felsőoktatási képzésekre lehet jelentkezni a 2024 szeptemberében kezdődő tanévre. Négy alapképzést kínálunk a jelentkezőknek, mezőgazdasági mérnöki, vadgazda mérnöki, agrár és üzleti digitalizáció, illetve vidékfejlesztési agrármérnök szakra lehet jelentkezni. Ezeken felül felsőoktatási szakképzéseket is kínálunk az érdeklődőknek gyógy- és fűszernövény, ménesgazda és mezőgazdasági felsőoktatási szakképzés szakon – adta hírül Komarek Levente dékánhelyettes.

Plusz pontokat lehet szerezni

A jelentkezés határideje február 15-e. Idén a legjelentősebb változás, hogy intézményi pontokat is adhatnak a jelentkezőknek, maximum 100 pontot.

– Ez versenyeredményekből, emelt szintű érettségiből, vagy nyelvvizsgából tevődhet össze. Mindenkit arra ösztönzök, ha van rá lehetősége, akkor tegyen nyelvvizsgát, emelt szintű érettségit, mert ez plusz pontokat jelent. Az intézményi pontokat gazdagítja, hogy karunk több pályázatot is hirdet, többek között a Gazdálkodj okosan című, középiskolásoknak szóló esszéversenyt, illetve a Középiskolás Tudományos Konferencia is pontokat ér a fiataloknak – mondta.

Komarek Levente arról is tájékoztatott, hogy a tavalyi ponthatár 200-300 pont között alakult, szakonként eltérően. A legnépszerűbb szak a mezőgazdasági mérnöki magyar nyelven, illetve a gazdasági- és vidékfejlesztési agrármérnöki szak.

Az ország minden tájáról érkeznek

Az elmúlt időszakban évről évre növekedett a kar hallgatói létszáma, a 2023/24-es tanévben pedig kirobbanóan magas volt. Az oktatási dékánhelyettes a következő tanévre is magas első évfolyamos létszámot vár.

– A mezőgazdaság iránt egyre nagyobb az érdeklődés a középiskolások körében. Nagyjából 300-400 hallgatóra számítunk a következő tanévben is – említette meg Komarek Levente.

A mezőgazdasági kar beiskolázási területe korábban a dél-alföldi régió volt. Az oktatási dékánhelyettes arról is beszélt, hogy jelenleg is innen, Csongrád-Csanád-, Békés és Bács-Kiskun vármegyéből érkezik a hallgatóik többsége.

– Mára azonban kijelenthetjük, hogy országos a beiskolázásunk, hiszen bármilyen meglepő is, Győrtől Nyíregyházán keresztül, egészen Kaposvárig vannak hallgatóink – mondta lapunknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában