Határon átnyúló fejlesztés része volt

2023.11.24. 17:15

Cukrásztanműhellyel gazdagodott a mórahalmi iskola - Fotók

Bemutatták a sajtónak pénteken Mórahalom új cukrásztanműhelyét, ahol a Tóth János szakképző iskola diákjai végzik szakmai gyakorlatukat. Volt pogácsa, sajtos rúd, Eszterházy-torta, csokis-mandulás torta és málnás-vaníliás mousse. A diákok pedig a karácsonyi mézeskalács-figurákon dolgoztak.

Arany T. János

Modern, szép és új. Cukrásztanműhelyet mutattak meg a sajtónak pénteken Mórahalmon. A szakképző iskola cukrásztanulói nagyon boldogok. Fotó: Török János

A legjobbkor érkeztünk az új mórahalmi cukrászműhely bemutatására. A sós sütemények már tányéron sorakoztak, az édességek még a hűtőben, a citromos süteményre épp kinyomták a habzsákból a cukorszirupos tojásfehérjét, amit aztán szakácsfáklyával pörköltek meg. Közben a sütőből karácsonyi mézeskalács illata áradt. A Szegedi SZC Tóth János Szakképző Iskola diákjai pedig lelkesen díszítették a mézeskalácsokat. A mézeskalácsemberek fehér arcot, piros gombokat és zöld nyakkendőt kaptak díszítésül. Csak akkor hervadt le a mosoly a diákok szájáról, amikor megtudták, hogy az önkormányzat rendelésére 1500 mézeskalácsot kell készíteniük, amiből péntek délelőtt 300-nál tartottak.

Szakmai fejlődés

Helyszínbejárással egybekötött sajtóeseményen mutatták be Mórahalom új cukrász tanműhelyt. A fejlesztés célja az volt, hogy a cukrásztanulók számára a szakmai fejlődésre alkalmas, 12 főre tervezett gyakorló tanműhely jöjjön létre egy korábban a városháza épületében raktárként használt földszinti terület átalakításával. A fejlesztést a Homokhát Eurointegráció Kistérség- és Gazdaságfejlesztési Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft. valósította meg a „Közös foglalkoztatás alapú kezdeményezés (JEDI)” projektben. 

Aprólékos munka

Hebők Kamilla cukrász szakoktató az egyik nagy, ismert szegedi cukrászdából érkezett. Lelkesen magyarázott az érdeklődő sajtómunkásoknak, akik közül a vállalkozó kedvűek kipróbálhatták a habkinyomót. Így lehetséges, hogy néhány mórahalmi a jövőben olyan mézeskalácsemberrel találkozik majd, aminek mosoly helyett lefelé görbül a szája, vagy mérgesen csücsörít. Az egyik diák, Mencző Csilla számára a mézeskalácsemberek díszítése volt a legnehezebb, másnak a koszorú, vagy szivecske csipkéje. A lényeg, hogy a díszítés rendkívül aprólékos munkát igényel. A sütemények egyébként kiválóak voltak.

Kinőtték az előzőt

A mórahalmi cukrásztanulók korábban egy kisebb, iskolai tanműhelyben dolgoztak, ami már nem tudta kielégíteni a növekvő érdeklődést, és a gyakorlati szakképzés iránt támasztott igényeket. Ezért született meg az elképzelés egy olyan gyakorlóműhely létrehozásáról, ahol a 10. és 11. évfolyamos cukrásztanulók élesben tanulhatják a cukrászmesterséget és szerezhetnek gyakorlatot, fejleszthetik képességeiket cukrász szakoktató vezetésével. Az elkészült finomságokat a Vanilla tanétteremben szolgálják fel a pincértanulók a vendégeknek.

A célkitűzések

A Interreg V-A Románia-Magyarország Program keretében a „Közös foglalkoztatás alapú kezdeményezés (JEDI)” ROHU-452 projekt – melynek során a cukrásztanműhely is megvalósult – célkitűzése, hogy növelje a foglalkoztatást a román-magyar határon átnyúló térségben a szakképzési feltételek fejlesztésével, a munkaerő-piaci kereslet és kínálat egyensúlyba hozását célzó tevékenységek megvalósításával, valamint a munkaerő mobilitás elősegítésével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában