Helyi életstílus

2023.10.17. 21:30

Álljunk meg egy szóra a vécében!

Arany T. János

Légy szíves helyesen írni! A lesz ige felszólító módja tréfálta meg a felirat készítőjét. Fotó: Arany T. János

Álljunk meg egy szóra a vécében Grétsy tanár úrral! Örök témánk egyike a helytelenül kiírt felhívás. A másik kedvencünk a vicces kiírás, de ez itt most nem az. Mindannyian tudjuk, mit szeretne mondani a szerző. A helyszín nem lényeges, mert senkit sem szeretnénk kellemetlen helyzetbe hozni. Inkább mindannyian tanuljunk belőle! A felszólító módú igealakok képzése egyszerű: a felszólító mód jele a -j , amely az igék szótári alakjához járul: ad - adj, szól -szólj. A felszólító mód jele gyakran hasonul az ige szóvégi mássalhangzójához. Például -s, -sz, z-vel végződő igéknél a felszólító mód -j-je: játszik - játssz, ás - áss, hoz - hozz. Még különlegesebb a lesz ige! Egyedi módon kap jelet a jön és a hisz ige: jöjj; higgy, illetve a lesz ige: légy. A helyes alak tehát: légy szíves. Ha valaki bizonytalan, használja a harmadik személyt: legyen szíves.

Az Álljunk meg egy szóra! című műsor legendás volt a Magyar Televízióban. A köznapi életben, a sajtóban, rádióban, televízióban elkövetett nyelvi vétségekkel, hibákkal foglalkozott. Műsorvezetője Vágó Istvánnal közösen Grétsy László magyar nyelvész, főiskolai tanár, televíziós személyiség, a nyelvművelés kiemelkedő alakja volt. A tanár úr 91 éves és ma is aktív.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában