Munkaerőpiac

2024.03.27. 10:17

Nőtt a foglalkoztatottak száma, egyre többen dolgoznak

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai alapján a foglalkoztatottak száma idén februárban 4,723 millióra bővült, vagyis 32 ezer fővel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban. Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdai közleményében az adatokat értékelve kiemelte, a munkaalapú társadalom megszilárdult, a nemzeti kormány sikerrel védte meg a magyar munkahelyeket és a családokat.

MW

Nőtt a foglalkoztatottak száma

Forrás: Huszár Gábor / Kisalföld

Fotó: Rákóczy Ádám

A foglalkoztatáspolitikai eredmények egyértelműek: a 

Gyurcsány-korszakhoz képest egymillióval dolgoznak többen, átlagosan már több mint háromszor magasabb fizetésért. 

Hozzátette, hogy februárban a foglalkoztatottság és a munkanélküliek száma párhuzamosan növekedett, miközben a regisztrált álláskeresők száma mélyponton van. 

Mindez azt jelenti, hogy bővül az aktivitás – a 15–74 éves korosztályban egy év alatt több mint 63 ezer fővel nőtt –, azaz olyanok jelennek meg a munkaerőpiacon, akik korábban inaktívak voltak. Ez lehetőséget, alapot biztosít a foglalkoztatás további bővítésére.

Kiemelte: 2024-ben a kormány újraindítja a gazdasági növekedést. A kormány általános versenyképességi célkitűzése, hogy hazánk 2030-ra elérje az Európai Unió fejlettségi szintjének 90 százalékát. Ehhez az szükséges, hogy a GDP-arányos beruházási ráta elérje a 30 százalékot, a foglalkoztatási ráta pedig a 85 százalékot.

Czomba Sándor hangsúlyozta, a foglalkoztatottság növelését a hazai munkaerő-tartalékok mozgósításával kell megvalósítani. Ennek elérését támogatja, hogy a kormány Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretében 460 milliárd forintot biztosít a foglalkoztatás növelésére. A forráskeretek háromnegyedét az olyan álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését támogató programok teszik ki, mint az Európai Szociális Alap Plusz társfinanszírozásával csaknem 200 milliárd forintos uniós forrásból megvalósuló Ifjúsági Garancia Plusz Program.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy 

az áprilisban induló program a 15–29 év közötti se nem dolgozó, se nem tanuló fiatalok munkához, munkatapasztalathoz és piacképes tudáshoz jutását hívatott segíteni. A programban részt vevők bér-, lakhatási, utazási, illetve képzési támogatásban részesülhetnek, ami segítheti mielőbbi elhelyezkedésüket. 

Czomba Sándor szerint a legfontosabb, hogy ezek a fiatalok minél rövidebb időt töltsenek munkanélküliségben vagy tanulás nélkül, illetve hogy személyre szabott segítséget kapjanak munkaerő-piaci helyzetük javításához.

A program részletei áprilistól lesznek elérhetők a kormányzat foglalkoztatási portálján – fűzte hozzá az államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában