Szegedi hírek

2024.04.25. 14:00

Baj van a Vértónál – Fotók

Eltűnt a víz a szegedi Vértóból, ami miatt a környékbeliek komolyan aggódni kezdtek. A tavat le is halászták. Kiderült, hogy valóban baj van, de nem akkora, mint amekkorának elsőre látszott. A Szegedi Vízművek közbelépett.

Suki Zoltán

"Napok óta foglalkoztatja a közösségi felületeken az embereket, hogy mi történik a Vértóval, miért apad a víz. Az már látszik, hogy a szakemberek folyamatosan itt vannak, dolgoznak az átemelő-szivattyúnál. Jelenleg úgy tűnik, hogy lehalászás is zajlik. Már a dombon is megjelentek valamilyen szakemberek mérő eszközökkel. Hibaelhárítás, vagy valamilyen projekt előkészület zajlik? A Facebook kommentek elég »furcsák«" – írta egy olvasónk szerdán.

Kiderült, hogy tényleg baj van, de már dolgoznak a hiba elhárításán.

A tavat üzemeltető Szegedi Vízmű Zrt-től azt írták, hogy a vízszint szabályozásához szükséges zsiliptolózár átereszt, feltételezhetően meghibásodott, melynek következtében a vízszint folyamatosan csökkent. A rendszer biztonságos üzemeltetése érdekében pedig meg kell javítani a zsiliptolózárat.

Hozzátették, hogy „a javítás csak a tó vízszintjének jelentős csökkentésével oldható meg, így szükségessé vált a tóba telepített halak megóvása érdekében a halak lehalászása, és biztonságos, átmeneti tárolása a javítás, valamint a vízszint visszatöltés idejére.”

Azóta már a halmentést, vagyis a lehalászást elvégezték, és elkezdik a tolózár javítását, amivel ha végeznek, visszatöltik a tavat. A teljesen szabályozott partvonalú, kikotort medrű mesterséges tó záportározóként működik. Ide vezetik be a környékbeli lakótelepekről összegyűjtött csapadékvizet, bizonyos időnként pedig a ivóvíz- és a csatornahálózat átmosásához használt vizeket is a Vértó nyeli el. A 2000-es évek végére a tó állapota igen leromlott. A meder nagyobb részét növények nőtték be, a csapadékhiányból következő alacsony vízállás miatt a tó halállománya is pusztulni kezdett. Rendszeressé váltak a lakótelepiek panaszai a környéken terjengő bűz miatt. A tó kezelőjeként a Szegedi Vízmű Zrt. 2009 végén elrendelte a tó leeresztését és a meder rendezését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában