Sándorfalva

2022.04.06. 07:00

Tojásfát állítottak a főtéren - Galéria

Ismét tojásfa díszíti Sándorfalva főterét. Bárki felakaszthatja rá saját készítésű díszeit, így lesz majd évről évre egyre színesebb.

T. K.

Sándorfalva köztereit mintegy 2 ezer tojás díszíti, ezek többsége a tojásfán látható. Fotó: Karnok Csaba

A szokás, amely szerint húsvétra a fák ágait és a bokrokat tojásokkal díszítik fel, sok évszázados hagyományra tekint vissza. Németországból indult a kezdeményezés, de mostanra már hazánkban is elterjedt. Tojásfa lehet az éppen rügyező növényekből, de akár barkából vagy dekor­ágakból is. Előbbi esetében viszont fontos odafigyelni, hogy a levélkezdemények ne sérüljenek meg, amikor fel­akasztjuk vagy leszedjük róla a díszeket. 

 

A leghíresebb tojásfa a türingiai Saalfeldben a Kraft család almafája volt, amelyet 1965-től minden évben egyre több tojással dekorált ki a lelkes házaspár. Utoljára tavaly csodálhatták meg az érdeklődők az akkor már 10 ezer tojást „termő” fát, annak időközben nyugdíjassá vált tulajdonosai ugyanis már nem győzik ezt a több hétig tartó díszítőmunkát. 

 

Sándorfalván tavaly döntött úgy először az önkormányzat, hogy tojásfát állítanak a település központjában. A kezdeményezés nagy sikert aratott, sokan fényképezkedtek a tavaszi ünnepi dekoráció előtt, sőt számos saját készítésű tojással is gyarapodott rajta a gyűjtemény, hiszen bárki felakaszthatta rá, amit alkotott. Idén tovább bővítették a díszek számát, sőt már nemcsak a tojásfán, hanem a településtábláknál is vannak húsvéti hangulatot idéző dekorációk. 

 

Ezekkel együtt összesen mintegy 2 ezer tojás díszíti most a kisváros közterületeit, ezt azonban idén is bárki tovább gyarapíthatja. 

 

A tojásdíszítő versenyen a festett, írókázott vagy bármely más technológiával megszínezett, kifújt tojásokról fotót beküldők közül választja ki a zsűri a három legszebbet, amelyet ajándékcsomaggal jutalmaznak. Ha pedig a készítő ezt követően felakasztja a Szabadság téri tojásfára, ott bárki megcsodálhatja. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!