Kapcsolatok

2024.05.09. 08:18

Sok a közös pont Magyarország és Kína között (videó)

A látogatás legfontosabb üzenete, hogy Kína a konnektivitásban érdekelt és nem a leválásban. A kínai elnök azokat az országokat látogatja meg Európában és az unión belül, amelyek Kínában inkább kereskedelmi partnert látnak, és nem rizikót – mondta a kínai elnök magyarországi látogatásával kapcsolatban a hirado.hu-nak Kiszelly Zoltán.

MW

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnököt (b) fogadja Hszi Csin-ping kínai elnök (j) Pekingben 2023. október 17-én

Forrás: MTI

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Hszi Csin-ping kínai elnök már vasárnap megkezdte európai körútját, elsőként Franciaországban tárgyalt Emmanuel Macron államfővel. Szerda este érkezett Szerbiából Magyarországra. 

Kiszelly Zoltán a hirado.hu-nak arról beszélt, hogy Hszi Csin-pingnek van egy béketerve, hiszen Kína az ukrajnai konfliktus mihamarabbi lezárásában érdekelt. A szakértő szerint ennek oka, hogy Kína a globális dél része. Ez a világnak az a kétharmada, amely az orosz–ukrán háborút egy olyan európai konfliktusnak látja, amelynek az árát – például az élelmiszerárak vagy az energiaárak emelkedésével – az egész világ megfizeti. 

A világnak ezen része nem szeretné továbbra is fizetni a háború árát, ezért Hszi Csin-ping, a magyar kormányhoz hasonlóan, a mihamarabbi békekötést szorgalmazza

– hangsúlyozta az elemző.

Orbán Viktor miniszterelnök így fogadta Hszi Csin-ping kínai elnököt a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren szerda este:

 

Kiszelly Zoltán emlékeztetett, 

Oroszország nélkül nehéz békét kötni. Peking természetesen nem tárgyalhat az oroszok helyett, de a béketerve egy alap lehet – ahogy az oroszok is mondják, a kínai béketervet egy tárgyalási alapnak elfogadják.

Kiszelly Zoltán ezzel kapcsolatban emlékeztetett, hogy úgy tűnik, a Nyugat nem annyira érdekelt a békében. Bár a török elnök korábban kezdeményezett tárgyalásokat az ukránok és az oroszok között, ám ezek Boris Johnson volt brit kormányfő 2022-ben tett kijevi látogatásával megszakadtak.

A kínai elnök – a magyar kormányhoz hasonlóan – patrióta gazdaságpolitikát folytat
– mondta Kiszelly Zoltán. Hozzátette: 

miközben Kína egy tervutasításos gazdaságból tart a piacgazdaság felé, addig az Európai Unió pedig a piacgazdaságtól megy az ideológiavezérelt tervutasításos rendszer felé. Magyarország ez utóbbit elutasítja

– olvasható a hirado.hu oldalán.

– Mi a szabadkereskedelmet támogatjuk, és furcsa, hogy Kína most a szabadkereskedelem legnagyobb támogatója az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval szemben, melyek a szabadkereskedelemből lettek gazdagok, és most protekcionista politikát folytatnak – tette hozzá.

A másik közös pont a két ország között a családpolitika, hiszen mindkét ország elöregedő társadalom. Hazánkhoz hasonlóan a demográfiai változást Kína is a családpolitika erősítésével szeretné ellensúlyozni.

Ez is közös pont tehát, hogy a kínaiak sem a tömeges migrációval vagy a betelepítési kvótával, hanem a családok támogatásával akarják a demográfiai adatokat javítani.

Kiszelly Zoltán a kínai–magyar kapcsolatok előnyeiről azt mondta, hogy erről Szijjártó Péter külügyminiszter szokott rengeteget beszélni: háromszázezer magyar ember dolgozik az autóiparban. A szakértő emlékeztetett: az unióban 2035-től nem lehet belső égésű motorral működő autót gyártani. A kínaiak abban segítenek nekünk, hogy a magyar autóipar a benzines korszak után is munkahelyet és megélhetést biztosítson a magyar családoknak.

Mint arról korábban beszámoltunk, Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó szerda este a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren fogadta Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét és házastársát.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában