Helyi kultúra

2024.04.30. 09:00

Éremeső a makói forgatós táncosaira

A makói Forgatós táncosai Csongrádon egy regionális versenyen szó szerint taroltak szereplésükkel. Nem csak a próbákat veszik komolyan, megjelenésükre is ügyelnek.

Szabó Imre

A Forgatós fiataljai komolyan veszik a próbákat. Fotó: Szabó Imre

Valóságos éremeső hullott a makói Forgatós Táncegyüttes fiatal tagjaira nemrégiben: két kiemelt arany-, két arany- és két ezüstérmet, valamint egy különdíjat kaptak a Gyermek Néptáncosok Országos Szólótánc Fesztiváljának dél-alföldi régiós válogatóján. Az, hogy közülük döntős lesz-e valaki, később derül ki. Ez utóbbi megmérettetést Szarvason rendezik meg május végén. 

Mint a művészeti vezető elmondta, a mostani győztesek a regionális válogatóra január eleje óta készültek. Most sem pihenhetnek sokat, hiszen nem csak az országos döntő vár rájuk: május 18-án Deszken, a „Rözögtessük mög!” – Dél-alföldi Szóló- és Páros Táncok IV. Országos Fesztiváljára is készülniük kell a legjobbaknak. A Szent János téri próbateremben tehát továbbra is folyamatos a munka, az együttes valamennyi csoportja, a legkisebbektől, vagyis az óvodásoktól kezdve egészen a felnőttekig folyamatosan próbál. 

Fotó: Szabó Imre

Ráadásul nem csak a tánctudás csiszolására fektet nagy hangsúlyt a 2009 tavaszán alapított Forgatós. Doktor-Bagaméri Andrea, az együttes asszisztense fontosnak tartotta elmondani a közelmúlt sikerei kapcsán, hogy versenyzőik mindig eredeti, és az adott tánchoz illő viseletben lépnek fel minden egyes rendezvényen. Ezt a szakmai zsűri rendszeresen külön értékeli.

KERETES: A táncszínház is lételemük

A versenyeken és az önálló fellépéseken túl nagyon sok országos produkcióban is részt vesz a Forgatós. Doktor László a Délmagyarországnak korábban azt nyilatkozta, az autentikus néptánc az ő igazi világa – ennek ellenére nevéhez nagy sikerű táncszínházi előadások is kötődnek. Az együttes nagyszabású, egyebek közt Koltay Gergely és Gábor nevével fémjelzett színházi produkcióknak is rendszeresen részese, Doktor László pedig ezek koreográfusa. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában