Szegedi egyetemi hírek

2024.05.09. 18:00

Végzős pedagógushallgatóknak rendeztek állásbörzét

A pedagógus álláshelyek régiós kínálatát mérhették fel a Szegedi Tudományegyetem végzős hallgatói csütörtökön a József Attila Tanulmányi és Információs Központban. Az országos rendezvénysorozat célja az oktatási-nevelési intézmények összekötése egymással és leendő munkavállalóikkal.

Koós Kata

A kormány célja a pedagóguspálya vonzóvá tétele – hangsúlyozta Balatoni Katalin köznevelési helyettes államtitkár. Fotó: Török János

A régiós oktatási-nevelési intézményekről, az álláshelyekről és a foglalkoztatási feltételekről is hasznos információkat kaptak a Szegedi Tudományegyetem végzős pedagógushallgatói a csütörtöki „állásbörzén”, amelyet a Belügyminisztérium köznevelési, valamint a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős szakterületének kezdeményezésére rendeztek meg a József Attila Tanulmányi és Információs Központban, egy országos turné első állomásként.

A végzős hallgatókat Balatoni Katalin köznevelési helyettes államtitkár köszöntötte, aki a közoktatás, köznevelés legfőbb kihívásai között említette felgyorsult világunk állandóan változó feltételeit, amelyekkel a pedagógusoknak is lépést kell tartania. Példaként említette, hogy míg egy évtizeddel ezelőtt a gyermekek mozgásfejlesztése kapta a legnagyobb hangsúlyt, napjainkban már a beszédkészség fejlesztése igényli a legnagyobb odafigyelést.

DSC_6757
Balatoni Katalin, köznevelési helyettes államtitkár.
Fotó: Török János

Másik fő kihívásként a társadalom elöregedését említette, valamint az annak következtében jelentkező munkaerőhiányt, amely egész Európában problémát jelent. A Európai Unió minden tagállama más megoldást választott, például rövidítették a képzések időtartamát. Magyarország kormánya viszont úgy döntött, hogy megpróbálja vonzóvá tenni a pedagógus pályát.

 Bár nagyon sok mindent hallhattunk az elmúlt egy évben az új életpálya törvényről, ma már látjuk a január 1-jei bevezetés óta, hogy mégis a pedagógusok javát szolgálja. Mégiscsak egy olyan sajátos jogi hátteret ad, amely a pedagógusokra lett szabva

 – mondta, majd következő jelentős intézkedésként a történelmi léptékű béremelést emelte ki.

 Az országos gyakornoki átlag 551 ezer 576 forint, ami 35 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest

 – közölte, majd hozzátette, hogy ez az összeg a pedagógus I., II., majd a mesterpedagógus vagy kutatótanár kategóriákba lépve emelkedhet, másrészt pedig 2025. január 1-től további 21 százalékos béremelésre számíthatnak a pedagógusok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában