Helyi közélet

2024.05.10. 17:59

Ünnepelték a madarakat és a fákat

Mozgalmasan töltötték az óvodások a madarak és fák napját Csanádpalotán: az ünnepet nemcsak kedves műsorral köszöntötték, de a helyi gólyákat bemutató filmet, sőt a madarak fészkeit is megnézték. Az óvodaépület művészi házszámtáblát, az udvar pedig facsemetét kapott.

Szabó Imre

A csanádpalotai óvodások szinte egész délelőttjüket a madaraknak, a fáknak és a természetvédelemnek szentelték. Fotó: Napsugár óvoda

A csanádpalotai Napsugár óvoda tavaly madárbarát címet kapott, így nem csoda, hogy a madarak és fák napját nem csak kedves műsorral köszöntötte az ide járó mitnegy száz apróság. Megnézték a Helytörténeti Egyesület Gólyák Csanádpalotán című kisfilmjét – ez annak apropóján készült, hogy a kisvárosban sok helyütt fészkelő madarak a helyi értéktárba is bekerültek –, majd sétát is tettek a fészkekhez. 

 Az egyik kisfiú ezt olyan lelkesen várta, hogy távcsövet is hozott a megfigyeléshez

 – mondta Bába Andrásné igazgató.

A madarak és fák napja természetesen nem múlhatott el faültetés nélkül sem. Az udvaron egy fehér virágú májusfa csemetéje kapott helyet, amit a kicsik közreműködésével helyeztek a földbe. Bába Andrásné ezzel kapcsolatban elmondta: az óvodának régi törekvése, hogy a gyerekekkel megértessék, mennyire fontos a természet védelme – ennek érdekében ültetik tele mindig virágokkal a kertet és helyeznek ki például mesterséges odúkat, madáretetőket az ottani fák ágaira. 

A nap különleges eseménye az volt, hogy mivel az óvodaépület a Sirály utcában található, egy ezt a madarat megjelenítő, kerámiából készült házszámtábla került a falára. Az alkotás egy palotai gyökerekkel is rendelkező keramikus és középiskolai pedagógus, Fodor Ilda keze munkáját dicséri.

 Évszázados hagyomány

Hazánkban először Chernel István ornitológus szervezte meg a Kőszegi Állatvédő Egyesülettel közösen ezt a rendezvényt 1902-ben, a mezőgazdaságra hasznos madarak védelme érdekében létrejött párizsi egyezmény kapcsán. Az oktatásba országosan Apponyi Albert kultuszminiszter rendelete nyomán került be, és azóta is minden évben külön programokkal hívják fel a figyelmet a természetvédelem ezen napjának üzenetére.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában