Tanulságok a tanulmányi versenyen: a múlt ismerete segít a jövőt tervezni

2024.05.03. 17:45

Száznál több diák versenyzett történelemből Vásárhelyen

A történelem tanulás fejleszti a logikai gondolkodást, a kommunikációt, továbbá hatással van a kreativitásra is. Száznál több diák versenyzett a vásárhelyi Emlékpontban rendezett városi versenyen.

Tábori Szilvia

Ismerni a múltat, ismerni a hagyományainkat. Fotó: Tábori Szilvia

Száznál is több diák töltötte meg az Emlékpont tereit május 3-án, pénteken délután, ahol egy igen inspiráló környezetben rendezték meg újra a városi történelemversenyt. Baranyi Imre, a szervező HTK Klauzál Gábor Általános Iskola történelem szakos tanára a helyszínen lapunknak úgy nyilatkozott: a magas részvételi arány azt jelzi, a történelem továbbra is kifejezetten kedvelt tantárgy. 

– Úgy vélem, mióta csak oktatják, a történelem vitathatatlanul az egyik legnépszerűbb tantárgy az iskolákban. Az általános iskolai tematika szerint szervezzük a versenyt, az ókortól egészen a Kádár korszakig felöleli az egyetemes, illetve a magyar történelem eseményeit – hangsúlyozta Baranyi Imre. Majd arról beszélt kérdésünkre, hogy a történelem rengeteg ok és okozati összefüggésre rávilágít, fejleszti a logikai gondolkodást, a kommunikációt, továbbá hatással van a kreativitásra. Márpedig ezen készségek nemcsak a hétköznapokban nélkülözhetetlenek, a munkaerő piacon szintén. 

Fotó: Tábori Szilvia 

Míg a 108 felső tagozatos tanuló fele kitöltötte a tesztlapokat, a többiek tartalmas tárlatvezetésen vehettek részt a kiállítóhelyen. 

– Kifejezetten azt Emlékpontba szervezzük az eseményt, mert a gyerekek közben megismerkednek közelmúltunk történelmi eseményeivel. Azzal, ahogyan felmenőik élete, gyermekkora telt egykor – hangsúlyozta. 

Mint az a megnyitón is elhangzott: a történelem a hagyományaink ismerete, egyúttal a jövőnk tervezésének záloga. Köszönet a pedagógusoknak, hogy felkeltették a diákokban a tudásvágyat, amely később is kivételes hasznot hoz az életükben.  A verseny eredményét május 9-én, csütörtökön hirdetik ki, ugyancsak az Emlékpontban.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában