Ha az ingyen sör és pizza 250 ezer forint büntetést ér, mennyi a bírság egy adag házhoz szállított kampányételért?

2024.05.09. 17:20

MZP1G: Szétbírságolta a Helyi Választási Bizottság a Fidesz-KDNP-t

Az MZP1G oldal úgy értékelt, hogy a Helyi Választási Bizottság szétbírságolta a vásárhelyi Fidesz-KDNP-t, ám a Mindenki Magyarországa Mozgalommal és Márki-Zay Péterrel szemben nem voltak ennyire szigorúak.

Kovács Erika

Márki-Zay Péterék ételosztása, ahol Berényi Károly alpolgármester MMM-es kitűzőt visel, nem sérti a választás tisztaságát? Fotó: Márki-Zay Péter Facebook-oldala

A Mindenki Magyarországa Mozgalom kifogást nyújtott be a Helyi Választási Bizottsághoz a hódmezővásárhelyi Fidesz-KDNP ellen, mert a Rapcsák András utca 13-15. szám alatt, védett műemléki épületen választási plakátot helyezek el. A HVB a Fidesz-KDNP-t eltiltotta a további jogsértéstől és 30 ezer forint büntetést szabott ki.

Drága lett a majális a jelölőszervezetnek

Bottkáné Kovács Henriett, a Fidesz-KDNP képviselőjelöltjét a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelentette fel a HVB-nél, mert gyermekek részvételével készített kampányvideót. A HVB eltiltotta a további jogsértésektől.

A Fidesz-KDNP a Népkert szélén rendezte meg a majálisát, ahol ingyen sört, pizzaszeletet és fagyit kínáltak az arra járóknak és „Csak Vásárhely” feliratú narancssárga lufikat osztogattak. A HVB ezt úgy értékelte, hogy csekély értéket meghaladó szolgáltatással, ajándékokkal befolyásolták a választópolgárok egy részét, ezzel megsértették a választás tisztaságának megóvása, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó alapelveket. A HVB eltiltotta a Fidesz-KDNP jelölőszervezett a további jogsértéstől és 100 ezer forint bírságot szabott ki, a 10 képviselőjelöltet pedig fejenként 15-15 ezer, összességében 150 ezer forintra büntette.

Az unokájával ment kocsit mosni

Grezsa István polgármesterjelölt pedig 30 ezer forintot fizethet, mert közzétett a Facebook-odalán egy olyan videót, ahol az unokájával kocsit mosni megy. A Mindenki Magyarországa Mozgalom a kifogásában azt emelte ki, hogy Grezsa István az unokáját háttérként, díszként használta fel a saját népszerűsítésére.

Az MZP1G oldal ezt úgy kommentálta, azt helyeselik, hogy a HVB szigorú büntetésekkel kívánja a jelölteket a szabályok betartására rászorítani, csak azt nem értik, hogy Márki-Zay Péterrel szemben miért nem voltak ennyire szigorúak.

Mi lesz Márki-Zay Péterék ingyen ételével?

Arra is kíváncsiak, hogy a határozat ismeretében Márki-Zay Péter és kampánycsapata átgondolják-e a vasárnapi ételosztások szervezését.

Ha ugyanis a HVB következetesen viszi végig a döntésében megfogalmazott elveket, akkor a hasonló ételosztási akciókat ugyancsak törvénysértőnek kell minősíteniük. Egy (vagy több) adag főtt étel értéke, különösen házhoz szállítva ugyanis nyilvánvalóan meghaladja egy pohár sör vagy egy szelet pizza értékét, tehát nem tekinthető csekély értékű ajándéknak

 – írták az MZP1G oldalon.

A Zayos Bukta visszatér nevű megmondó oldal is hasonlóképpen vélekedik a Mindenki Magyarországa Mozgalom ételosztó akcióiról: Tagadhatatlan, hogy szavazatvásárló kampányosztogatásról van szó, hisz Berényi Károly kitűzője szerint és Szabó Margit Momó kék szalagja szerint ez párt akció volt és ha a Szeretem Vásárhelyt Egyesületnek az tilos akkor az MMM-nek is az! Mivel ismétlődő akcióról van szó ezt többszörösen büntetendő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában