Szegedi hírek

2024.05.06. 10:33

Könyvekről szóló szöveggel kezdődött a magyar érettségi – Galéria

Reggel 9 órakor megkezdődtek a magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsgák. Idén ez különösen izgalmasnak ígérkezett, hiszen ez az első év, hogy a diákok az új NAT szerint vizsgáznak, vagyis teljesen új feladatlappal találkoznak. Emiatt egyébként tanárok és diákok is a szokásosnál talán jobban izgultak a vizsga reggelén – legalábbis a Kőrösy iskolában ezt tapasztaltuk.

Timár Kriszta

Elkezdődött az érettségi időszak. Fotó: Török János

Az első feladatrészben a Magyar Kultúra egyik szerzőjének könyvekről szóló szövegét kapták a diákok, az irodalmi feladatlapban pedig Antigoné és Ady Endre szerepelt. Ezen kívül a vizsgázóknak ki kellett egészíteniük egy kapott költeményt, valamint szereplők nevei alapján meghatározni egy adott mű címét, műfaját és annak szerzőjét. A második részben Karinthy Frigyes Az olasz fagylaltos című novelláját kell elemezniük a középszinten vizsgázóknak, vagy Babits Mihály költészetéről kell egy általános témakifejtő esszét írniuk.

Középszinten a szövegértési-nyelvi feladatsor 40, az irodalmi feladatsor pedig 20 pontot ér, míg a II. részben található szövegalkotás szintén 40 pontos. Számít azonban a helyesírás és az íráskép is, amiért – idén először – pontlevonás jár. Emelt szinten szintén maximum 100 pontos lehet az írásbeli. Az I. részben található szövegértési és nyelvi-irodalmi műveltségi feladatlapra 40, a II. részben található műértelmezésre szintén 40, a reflektáló szövegre pedig 20 pont kapható. A rossz helyesírásért ebben az esetben is -8, a csúnya írásképért pedig -2 pont jár.

Mint megírtuk, Csongrád-Csanád vármegyében összesen 51 intézmény 4666 diákja érettségizik a mostani vizsgaidőszakban, középszinten 12 532, míg emelt szinten 2 596 felelet várható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában