A tudás mellett a személyiségét is beleteszi a munkába

2024.05.04. 13:46

Hegesztőként képzeli el a jövőjét Tóth Rita, a szentesi Zsoldos végzős diákja

Egyáltalán nem könnyű szakmát képviselve, hegesztők között lett a második legjobb Tóth Rita a Szakma Sztár Fesztiválon. A HSZC Szentesi Zsoldos Ferenc Technikum végzős diákja kezdetektől örömét leli választott hivatásában.

Tábori Szilvia

Héjja Péter, a Hydro-kor Kft. gyakorlati oktatója, Tóth Rita és Nagy Zoltán szakmai oktató. Fotó: HSZC Zsoldos

Olyasféle szakma a hegesztés, amelyben számos készség és szakmai tudást mellett felértékelődnek a szakember olyan személyiségvonásai, mint a türelem, a precizitás, a jó döntéskészség. A szakoktatók és képzőhelyek tapasztalata szerint ráadásul a női hegesztők kifejezetten ügyesek.

Ezt bizonyította be igen kivételes teljesítménnyel Tóth Rita, a HSZC Szentesi Zsoldos Ferenc Technikum végzős hegesztő tanulója, aki a második díjat hozta el nemrégiben az idei országos Szakma Sztár Fesztivál Szakma Kiváló Tanulója Versenyéről.

Az alapos hegesztők

Mint azt a fiatal lány lapunknak elmondta, számára a hegesztés egy életre választott hivatás, egyáltalán nem kényszerpálya. A kezdetektől rajong szakmájáért. Egyetért abban, hogy nem elég a tudását beletenni a munkájába, kell hozzá a személyisége is. Ő kifejezetten aprólékos és higgadt, ami nélkülözhetetlen a finom, alapos munkához.

– Érettségi után nem igazán tudtam eldönteni, merre induljak, de a hegesztés egyszerűen megtetszett. Jóval többet kaptam a vártnál az iskolában, a Szakma Sztár verseny második helye pedig pótolhatatlan élmény – mondta Rita. Majd arról mesélt, a versenyre készülve előfordult, hogy reggeltől kora estig egyfolytában a képzőhelyén gyakorolt. Fontosnak tartja még tovább fejleszteni a kézügyességét. A fiús munkahelyi közeg pedig egyáltalán nem zavaró számára, rengeteg biztatást kap.

Keresett és megbecsült szakma

Ritát az előválogatón az elméleti vizsga után 307 indulóból választották ki; majd hat társával együtt indulhatott a gyakorlati fordulón. Ott már hegesztési feladatokat kaptak, ahogy a fejlődési útjukat bemutató portfóliójukat is zsűrizték.

– Összességében valamennyi szakmáról elmondható, hogy nem vehető félvállról, az elvégzett munkának tétje van. A jó hegesztőt különösen megbecsülik, hiszen nem könnyű szakma. Nem is mindenki alkalmas erre a feladatra, a kézügyesség, a precizitás alapvető feltétel – nyilatkozta lapunknak Nagy Zoltán, a Zsoldos technikum oktatója.

Kreatív önkifejezés

A hegesztők munkája rengeteg területen megkerülhetetlen például az autó- vagy építőiparban, a hajógyártásban; elengedhetetlenek a technológiai fejlődéshez és a gazdasági előrehaladáshoz. Ráadásul – kézműves szakmaként – a kreatív önkifejezésre is lehetőséget ad. A mesterek különböző anyagokat kombinálva egyedi műalkotásokat vagy saját tervezésű alkatrészeket is létrehozhatnak.

Ritát már több cégnél is várják leendő dolgozóként, ő pedig szívesen áll munkába. Ám iskolája biztatására később talán gépészmérnöknek tanul majd valamelyik egyetemen.

Képalá: 

Szakma Sztár Fesztivál

A fesztivál keretében 65 szakma 18 szakmacsoportjában versengtek a dobogós helyezésekért a fiatal szakemberek. A Szakma Sztár Fesztivál kiemelt célja a szakképzés, ezen belül a szakmaválasztás népszerűsítése és bemutatása mellett, hogy támogassa a pályaválasztás előtt álló fiatalokat, utat mutasson a felnövekvő generáció számára, valamint elősegítse a szakképzésben kiemelkedő tehetségek jövőbeni gondozását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában