Helyi közélet

2024.05.06. 18:10

Emberpiac működött egykor az egyik Kossuth téri szobor helyén

Egykor más képet mutatott a belváros: a belvárosi ótemplom mellett bazársor, az Alföldi Galéria környékén börtön, a Szántó Kovács János szobor helyén pedig emberpiac volt. Egy elfeledett Vásárhelyet ismerhettünk meg.

Tábori Szilvia

Vásárhely és titkai: Bernátsky Ferenc városismereti sétái mindig tartogatnak izgalmas részleteket az egykori életről. Fotó: Tábori Szilvia

A vásárhelyi Kossuth tér egykori arculatát, ma már nem létező épületek emlékét idézték fel a helyszínen a legutóbbi várostörténeti séta résztvevői Bernátsky Ferenc helytörténész-muzeológus, a Tornyai János Múzeum munkatársa vezetésével. 

 Egészen más volt egykor a városközpont térszerkezete; 1893 végére bontották le a régi, a mostaninál jóval nagyobb városházát. Akkoriban piac uralta a területet, ahol 1903-ban avatták fel először a Kossuth szobrot, majd sorra a további emlékműveket. Az ótemplomot 1889-től egy üzletek alkotta bazársor ölelte körbe egészen 1960-ig, kialakítva a mai félig nyitott térszerkezetet

 – nyilatkozta lapunknak Bernátsky Ferenc. Majd érdekességként említette, hogy a vásárhelyi közvéleményben heves vitákat kiváltó, 1965-ban felállított Szántó Kovács János szobor helyén működött egykor az úgynevezett emberpiac. Ott fogadták fel fizikai, például kubikos munkára a jelentkezőket. 

Mint azt Bernátsky hangsúlyozta, számos, azóta elbontott épület emlékét csupán archív fotók őrzik. Ilyen például az 1934-ben felavatott, ma már nem látható országzászló emlékmű, amelynek 90. évfordulójára kamara kiállítással készülnek a Tornyai múzeumban. A tér legrégebbi épülete az 1713-14-ben épült református harangtorony; majd a tíz évvel később elkészült ótemplom azóta is a városközpont egyik legszebbje. A mellette egykor álló bazársort viszont már ugyancsak lebontották.

A mai Alföldi Galéria előtt, a régi Városháza mögött állt a megyei börtön, ahol kisebb bűncselekmények elkövetőit őrizték. Az épületet ugyancsak 1893-ban bontották le, amikor egyébként is jelentősen átalakult a Kossuth tér arculata. Elkészült 1987-re például a református újgimnázium. A változást Bernátsky Ferenc azzal magyarázta, hogy Vásárhelyt törvényhatósági joggal ruházták fel 1873-ban, megemelve a település presztízsét, egyúttal elhozva a változásokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában