Soha nem volt olyan meleg évünk Szegeden, mint a tavalyi

2024.01.09. 10:00

Nem most van hideg, eddig volt szokatlanul enyhe az idő

A tél eddig leginkább tavaszra emlékeztetett, hétfőn azonban ránk rontott az igazi, szezonnak megfelelő időjárás. Nem csak az elmúlt időszak volt szokatlanul enyhe, a tavalyi év Szegeden rekord magas éves középhőmérsékletet hozott. Az ezredforduló óta 2 fokot emelkedett ez az érték a városban.

Timár Kriszta

A mostani télen eddig még nem nagyon fáztunk, a következő napokban viszont fogunk. Illusztráció: Karnok Csaba

Fricskát mutatott az időjárás: a téli szünetben – amit pont azért hosszabbítottak meg, hogy minél kevesebb fűtési költsége legyen az intézményeknek – szokatlanul enyhe időnk volt, a hétfői becsengetéssel azonban ránk tört a fagyos idő. Szinte elszoktunk már ebben a szezonban az ilyen hidegtől, pedig tulajdonképpen ez lenne a normális ebben az időszakban. Összességében azonban szinte már semmi nem úgy van, ahogyan azt megszokhattuk – már ami a hőmérsékletet illeti.

Fotó: Karnok Csaba

A teljes tavalyi évet tekintve rekord meleg volt az országban. Szegeden most fordult elő először, hogy 13 fok feletti éves középhőmérsékletet mértünk. A 21. század elejéig ez az érték 11 fok körül volt, azóta erőteljes melegedés tapasztalható, de 12 fok körül eddig megállt ez az érték 

– mondta el lapunknak Tóth Tamás, a HungaroMet Nonprofit Zrt. meteorológusa. A mostani rekordban nagy szerepe volt annak, hogy az előző tél év eleji szakasza, illetve a mostani év végi része is enyhe volt.

 A decemberi középhőmérséklet egyébként nem döntött rekordot, a 4,1 fokkal csupán a negyedik legenyhébb volt a statisztikában. Ugyanakkor nem szabad elfeledkezni január 4-éről, amikor Szegeden napi melegrekord született a 15,1 fokos, tavaszias időjárásban 

– magyarázta Tóth Tamás. További érdekesség, hogy bár december az átlagosnál csapadékosabb volt, mégis rekord magas napfénytartamot regisztráltak az év utolsó hónapjában Szegeden. 

Fotó: Karnok Csaba

 Majdnem 100 órán keresztül sütött a nap, miközben ez az időszak általában nem a derült égboltról ismert

 – tette hozzá a meteorológus.

Napsütésből egyébként a héten is sok jut majd, a hőmérséklet azonban az átlag alá süllyed, köszönhetően annak, hogy az erős kisugárzás és a lecsendesedő légmozgás miatt éjszakai kemény fagyok lesznek. Napközben kicsivel fagypont felett tetőznek majd a maximumok. A héten tehát igazi téli időnk lesz – a szezonban talán először – hóra azonban nem számíthatunk. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában