Charlie angyalai

2010.06.24. 13:14

A trükkös lopások megelőzése érdekében

Ezt követően felírta a nevemet, és hogy hány éves vagyok, majd közölte, hogy kapok értesítést, mert 1.800 forinttal kevesebbet kell fizetnem. Aztán gyorsan felállt, elköszönt, és már ki is ment a lakásból. Amikor visszamentem a szobába, feltűnt, hogy a vízhez nem is nyúlt hozzá. Gyorsan megnéztem megint a pénztárcámat, de abban megvolt a pénz. Megnéztem a fiókomat, de már láttam, hogy nem úgy áll a mappám, ahogy én azt hagytam. Már sejtettem, hogy nem lesz benne a pénz, és úgy is volt…

Egy 82 éves asszony vallomásából:
10 óra körül megszólalt a kapucsengőm. A kapuban álló jól öltözött férfi elmondta, hogy a kábeltévétől jött. Gondoltam, mást keres, mert sűrűn jönnek ide új lakók, ezért beengedtem. Azt hittem, a padlásra akar menni, de amikor észrevette, hogy a lakásom ajtaja nyitva van, már furakodott is be utánam. Azt mondta, meg kell néznie, hány TV van a lakásban, mert ha a 80. évemet betöltöttem, kedvezményt kapok. Rákérdeztem, miért nem hallottam erről sehol, amire azt felelte, hogy most van felmérés. Elkérte a nyugdíjas igazolványomat, majd a nyugdíjszelvényemet, amit én külön fiókban tartok a megspórolt 40.000 forint készpénzemmel együtt. A férfi ezután megkért, hozzak neki vizet, ezért kimentem a konyhába. A pénztárcám ez idő alatt végig az asztalon volt a férfi előtt. Amikor visszaértem, ugyanúgy ült az asztalnál. Letettem a vizet, és ösztönösen megnéztem tárcámat, amiben még mindig benne volt a 3.500 forintom. Ezt követően felírta a nevemet, és hogy hány éves vagyok, majd közölte, hogy kapok értesítést, mert 1.800 forinttal kevesebbet kell fizetnem. Aztán gyorsan felállt, elköszönt, és már ki is ment a lakásból. Amikor visszamentem a szobába, feltűnt, hogy a vízhez nem is nyúlt hozzá. Gyorsan megnéztem megint a pénztárcámat, de abban megvolt a pénz. Megnéztem a fiókomat, de már láttam, hogy nem úgy áll a mappám, ahogy én azt hagytam. Már sejtettem, hogy nem lesz benne a pénz, és úgy is volt...

2010. első félévében csak Szegeden 43 trükkös lopást követtek el.
A tolvajok leggyakrabban hivatalos személyként vagy valamilyen szolgáltató munkatársaként mutatkoznak be, és vezetik félre áldozataikat, akik egyharmada 60 év feletti.
Az elkövetők kihasználják hiszékenységüket, óvatlanságukat, tájékozatlanságukat, vagy azt, hogy a sértettek nagy része egyedül él, egyedül tartózkodik a lakásban.
A trükkös lopások elkövetői gyakran már előre feltérképezik a helyszínt, ismerik a kiszemelt személyek életkörülményeit, családi viszonyait, szokásait. Így tudnak például valamely családtag ismerősének, barátjának kiadva magukat arra hivatkozni, az érintett bajban van, és segítségre (pénzre) van szüksége, holott az ilyen történetek hitelességéről sokszor akár egyetlen telefonhívással is meg lehet győződni.

A tapasztalatok szerint a trükkös tolvajok leggyakrabban valamely közüzemi szolgáltató munkatársának adják ki magukat, így jutnak be későbbi áldozataik lakásába, és különféle módszerekkel megkárosítják őket, ezért a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság 2010. június 18-án tartott sajtótájékoztatójára meghívást kaptak a nagyobb szolgáltatók (vízművek, áram-, földgáz-, kábelszolgáltató) munkatársai is. A résztvevők elmondták, hogy a tolvajok általában magukat leolvasónak álcázva, mérőcserére vagy túlfizetésre hivatkoznak. Előfordul, hogy pénzváltást kérnek, majd hamis bankjegyet adnak át az érintetteknek, még gyakoribb azonban, hogy kifigyelik, hol tartják a háziak a készpénzt, majd a lakók figyelmét elterelve tulajdonítják el a bankjegyeket, értéktárgyakat.


Minden cég képviselőjének tájékoztatójában elhangzott, hogy kollégáik fényképes igazolvánnyal rendelkeznek, általában formaruhában, a cég logójával ellátott járművel jelennek meg a helyszínen, a mérőcserét előzetesen egyeztetik, és csak nagyon ritkán - szintén előzetes egyeztetés alapján - kérnek készpénzt. Vízmérő-cserénél a főmérő cseréjének nincs díja, csak és kizárólag a mellékmérő cseréje során (pl. társasházak) kerül sor helyszíni, készpénzes fizetésre. A szolgáltatók munkatársai és a szereléssel megbízott (megbízási szerződéssel rendelkező) cégek dolgozói nem kérnek szerszámot, nem kérnek inni, nem mennek ki a mellékhelyiségbe - az ilyen esetekben különösen indokolt az óvatosság.


Fontos hangsúlyozni tehát, hogy idegeneket - főleg házalókat, „bekéredzkedőket" (rosszullétre hivatkoznak, vizet kérnek) - lehetőleg ne engedjenek be a lakásba. Sok esetben jó szolgálatot tehet az ajtóra szerelt biztonsági lánc és a megfelelő látószögű kémlelő. A közüzemi szolgáltatók munkatársaitól mindig kérjenek igazolványt, készpénzt pedig csak a fent említett esetben, előzetes egyeztetés alapján adjanak át nekik.


Ha valaki mégis bűncselekmény áldozatává válik, először a 107-es rendőrségi, vagy a 112-es központi segélyhívót tárcsázza. A tapasztalatok szerint ugyanis a sértettek előbb családtagjaiknak, ismerőseiknek telefonálnak, így a rendőrség csak később értesül az esetről, és nem tud forró nyomon elindulni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!