Legjobb szakma: matematikus

Szeged - Kétszáz szakma közül aranyérmes a matematikus – sereghajtó a favágó. A meglepő eredményt egy amerikai álláskereső portál statisztikája produkálta. Mi a kétszázas lista végletes helyezésű szakmáinak művelőit kértük kenyérkeresetük minősítésére.

Stressz, munkakörnyezet, fizikai terhelés, kereset, perspektíva – öt szempont alapján rendezett sorba kétszáz szakmát a CareerCast nevű amerikai álláskereső portál.

Szegedi hagyományok

– Örömmel olvastuk, a Wall Street Journal is beszámolt a listáról: a legjobb szakma a matematikus, s a húsz legjobb foglalkozásnak is több mint a fele jórészt a matematikára épül. A Szegedi Tudományegyetem matematikus szakja szép hagyományokkal büszkélkedhet, az itt végzettek a diplomaosztó után gyorsan el tudnak helyezkedni. A hazai és nemzetközi felsőoktatási intézmények és kutatóintézetek mellett alkalmazott matematikusként is könnyen boldogulnak, például biztosítási vonalon. De az itteni alapos elméleti képzésre könnyen rá lehet építeni például közgazdasági vagy programtervezői szakismeretet. Ugyanakkor az érettségin is kötelező matematika tantárgyat oktató tanár szakosok egyre keresettebbek – mondja Kerchy László. Az SZTE Természettudományi és Informatikai Kara Bolyai Intézetét vezető professzor hangsúlyozza: a matematika a logikus gondolkodásra tanít, fejleszti a problémamegoldó képességet.

A tengerentúli listán a matematikusok állnak a legelőkelőbb helyen, mert általában nyugodt körülmények között, mindenféle káros anyagtól, zajtól távol dolgoznak, nem végeznek nehéz fizikai munkát, és az elismert szakmabeliek éves keresete átlagosan 95 ezer dollár (körülbelül 18 millió forint). – Elsőként oldottam meg a meteorológiai műholdképek online számítógépes feldolgozását, színes felhőfilmmé alakítását. Így kerülhettek a hetvenes évek végén, a nyolcvanas évek elején a televíziós képernyőre a meteorológiai műholdfilmek – magyarázza szabadalma lényegét Pintér Ferenc, aki 1978-ban szerzett Szegeden programtervező-matematikus diplomát.

A matekfeladványok megoldása élesíti az elmét. Fotó: Karnok Csaba
A matekfeladványok megoldása élesíti az elmét.
Fotó: Karnok Csaba

Tanári és menedzseri fizetés

Az ICI Interaktív Kommunikációs Zrt. elnök-vezérigazgatója elárulja: egyik üzletáguk például az idojaras.hu, vagy az origo.hu és a Duna TV meteorológiai rovata. Azt mondja, nem lepi meg az amerikai felmérés eredménye, mert a matematika az alapja a tudományok fejlődésének, a matematikai gondolkodásmód hosszú ideje a tudományos megismerés alapja. Ugyanakkor jó kiindulópont például az informatikával összefüggő foglalkozási körökön belüli karrierre. Az anyagiak terén nem bocsátkozott becslésekbe, mert nálunk a – világ fejlett régióiban megszokotthoz képest – rendkívül alacsony tanári bérektől a topmenedzserek milliós havi jövedelméig tart az egyébként arányaiban szokatlanul széles skála.

„Döntsd a tőkét, ne siránkozz"

A legrosszabb minősítés a favágóknak jutott az amerikai listán – hiszen szélsőséges időjárási helyzeteknek lehetnek kitéve, veszélyes terepen dolgoznak, és az éves fizetésük átlagosan 32 ezer dollár (körülbelül 6 millió 300 ezer forint). – A hazai fakitermelő vállalkozók közül némelyek sokszor nagyobb autóval érkeznek a tárgyalásra, mint az állami erdőgazdálkodó társaságok első számú vezetői – adott pillanatfelvételt a hazai favágók egyik típusáról Vízhányó László. A Dél-alföldi Erdészeti Zrt. erdészeti igazgatója azt is elmondta, hogy a fakitermelő vállalkozók 4-10 fős brigádokat irányítanak. Alkalmazottaik közül azok, akik a speciális erdészeti gépek irányítására is képesek, havi 120-140 ezer nettó fizetségért dolgoznak, míg a motorfűrészesek havi 100 ezer, a fejszével csattogtatók és két kezükkel a sarangot rakók órabére nagyjából 500 forint, vagyis havi 60-80 ezer forintot kapnak. Idényjellegű a favágó munka, ezért is alacsony presztízsű.

Ízelítő a 200-as listából

Talán a pályaválasztásban is segíthet, ha szemezgetünk a 200-as listából. Az élboly: 1. matematikus, 2. aktuárius (biztosítási matematikus), 3. statisztikus, 4. biológus, 5. szoftverfejlesztő, 6. számítógépes rendszerfejlesztő, 11. közgazdász, 13. fizikus, 15. meteorológus, 18. programozó, 19. filmszerkesztő, 20. csillagász. További helyezések: például 23. webfejlesztő, 34. ékszerész, 39. könyvelő, 43. könyvtáros, 56. hotel menedzser, 57. vegyész, 59. pszichológus, 68. gyógyszerész, 69. bíró, 78. stewardess, 84. bróker, 99. építész. A második százas csoportból: 101. fogorvos, 119. mozdonyvezető, 140. riporter, 142. orvos, 170. színész, 174. rendőr. Az acélipari munkások, autószerelők, nővérek, festők és tűzoltók a 20 legrosszabbként rangsorolt szakma közé tartoznak. A sereghajtók: 186. a hentes, 194. a szemétszállító. 198. a taxisofőr. 199. a tejgazdaságban dolgozó, 200. a favágó.
12 következő >> végére >>> 20 hozzászólás
Moderálásra küldöm 20. N.P. 2009.01.27. 14:46

Sebus
Én sem értem ezeket az elvetemült nyamvadékokat akik képesek elmenni matematikusnak amikor lehetnének a társadalom hasznos tagjai is: pld.: politológusok, médiaszakértők.

Moderálásra küldöm 19. Piki 2009.01.27. 11:42

Ki?
Pl. F. Zsuzsika, akivel köztudomásúan azért van a pasija, mert már jó előre "masszíroz" a matematikus diplomával járó "többszázezres fizura". "Szegény csaj", nem sajnálom abszolúte.:)

Moderálásra küldöm 18. Sebus 2009.01.27. 11:26

Ki az a hibbant elmebajos aki ma matematikusnak megy?!

Moderálásra küldöm 17. legal 2009.01.27. 10:54

Vagyis a matematika már régen bebizonyította - csak nem tud róla tudatosan - hogy a természet szomszédos térfogat kvantumjai között matematikai számolás okoból sem lehet "tükörszimmetria", illetve "egybevágó térfogat". Ez azért lényeges, mert a matematikus tudatosan tudja, hogy amit a táblán elméletben levezet, ábrázol: szimmetrikus tükrözés, illetve egybevágó térfogat, azt a műveletet csak virtuálisan, tudatos cselekvése által tudja megjeleníteni. Ilyen alapon "természetesen" létezik szimmetria és geometriai egybevágóság, de ami ebben tragikus, e fogalom rendszer alkalmazást átvette és használja az elméleti fizika is a lét folyamat megértése gondolkozásban. Szuperszimmetria, a tér matematikai pontja, szimmetria sérülés, stb. E matematikai okrendszer nincs átgondolva. Éppen azért létezik tapasztalt változó létünk, mert nem léteznek ilyen matematikai - de sajnálattal a matematikából átvett - szimmetrizáló elemek. Ezért nincs, nem lehet a rendszer nsoha… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 16. achilleus 2009.01.27. 10:00

13,15 Legal, 2009.01.27. 08:54, 2009.01.27. 09:46
Tükör által, homályosan. ;-(

Moderálásra küldöm 15. legal 2009.01.27. 09:46

Végül is arra akartam kilukadni, hogy az elméleti fizika számára káros az a matematikai sugallat, hogy a természet egyszeres térfogatán belül bármely folyamat tartalomban létezhet szimmetria, egybevágó térfogat ismétlődés, transzformáció. Az alkalmazott tudományban és technológiában elmegy a dolog egészen addig, hogy "gömbnek" látjuk az égitesteket. Amikor matematikusokkal próbáltam beszélni ezen megkülönböztető területekről, egyszerűen csőlátóan ismételgették a matematika elvi egybevágóság tanait. Nagy problémának tartom a tudományterületek specializációját, az antagonisztikus elkülönülést, a párbeszéd hiányát.

Moderálásra küldöm 14. achilleus 2009.01.27. 08:55

Na jó, fazernél a pont.
/De van más szakmám is./

Moderálásra küldöm 13. legal 2009.01.27. 08:54

Tisztelt hozzászóló Barátaim! Meglepetésként ért engem ez a nagy érdeklődés költőien - de nagyon komoly szándékkal - feltett kérdésemre. Válaszom kezdete aranka2 hozzászólása gondolatával kezdődik. Ugyanis rátapintott az interdiszciplináris kutatás lényegére, hasznosságára, jelentőségére. Einstein "Hogyan látom a világot" című könyvében írja egy matematikus ismerősével folytatott beszélgetése felemlítésekor, hogy matematikus barátjára rákérdezve válaszolta neki arra a kérdésére, hogy "Ti mindenre tudtok megoldást?" nos ő felelte, ha adtok nekünk egy feladatot, mi azt meg fogjuk oldani. Megpróbálok rövid lenni. A táblán lévő geometriai ábrázolás és számítás rendszer valamennyi elemében csak és kizárólag transzcendes számokat tartalmazó adatokat, hányadosaiként irracionális számadatok halmazát ismerhetjük fel. Tehát a geometria számítás rendszere a legfőbb bizonyítás arra, hogy a természet valós folyamat tartalmában soha és sehol nem lehet szimmetrikus ismétlődés,… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 12. Kaccc 2009.01.26. 22:05

Vic, szerintem a szoftverfejlesztő lehet a megoldás. Nem is gondolná az ember, hogy mennyi matek kell hozzá. ;) Igazam van achilleus? :D

Moderálásra küldöm 11. comet 2009.01.26. 21:43

1. Legal; Már nem tudok tovább várni a megoldásra, reggel korán kelek és le kell feküdnöm. Csak annyit írj meg, hogy talált- e a papír repülő.


20 hozzászólás12 következő >> végére >>>

Kapcsolódó cikkek:

Üzenet a szerzőnek

Olvasott
Programok
Szolgáltatások
Kövessen minket! Küldjön tudósítást!