La Liga

2024.04.22. 09:20

Xavi az El Clásico után is műsort csinált – merre tovább, Barcelona? (videó)

Lényegében eldőlt a La Liga idei aranyérmének sorsa, hiszen a Real Madrid 3–2-re nyert a Barcelona ellen vasárnap este a spanyol bajnokság legnagyobb rangadóján. A katalánok így elvesztették esélyüket arra, hogy trófeát szerezzenek a 2023/24-es idényben. A Barcelona vezetőedzője, Xavi az elveszített El Clásico után szégyenletesnek nevezte a La Liga gyakorlatát, és a kapus Marc-André ter Stegen is kemény szavakat használt a mérkőzés után.

MW

Xavi Hernández, az FC Barcelona vezetőedzője csapatának sajtóértekezletén Párizsban 2024. április 9-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Teresa Suárez

A La Liga 32. fordulójában ismét összecsapott egymással a Real Madrid és a Barcelona. Az volt az El Clásico tétje, hogy a Barcelona nyílttá tudja-e tenni az aranyéremért zajló versenyt a hajrára. A Barcelona kétszer is vezetett, de a rangadó ugyanúgy dőlt el, mint ősszel: a 91. percben, Jude Bellingham góljával – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról. A találkozó után a katalánok edzője, Xavi a játékvezetést kritizálta.

Nincs gólvonal-technológia

A katalán csapat egy hét alatt vesztette el a szezon két legfontosabb meccsét, ugyanis előbb kedden a Paris Saint-Germain elleni vereséggel kiesett a Bajnokok Ligájából, majd vasárnap az El Clásico elvesztésével a Real Madrid már tizenegy ponttal vezet előtte a La Liga élén.

A Barcelona edzője, Xavi azután, hogy a BL-búcsúért Kovács István játékvezetőt tette felelőssé, ezúttal is a bírókat hibáztatta. A kritika középpontjában most a gólvonal-technológia hiánya állt, ugyanis a 28. percben Lamine Yamal lövése után csak videózásra kerülhetett sor, Cesar Soto Grado játékvezető pedig két perc szünet után úgy döntött, hogy a labda nem volt bent teljes terjedelmével – írta meg az Origo.

A felvételekből nem derült ki, hogy Andrij Lunyin a gólvonalhoz képest pontosan honnan ütötte ki a labdát. A La Liga pedig a topbajnokságok közül egyedüliként nem használ gólvonal-technológiát, mert az a ligaelnök Javier Tebas szerint túl drága.

Szégyenletes. Ha a világ legjobb bajnoksága akarunk lenni, akkor fejlődnünk kell, használni kell a technológiát. Azt akarjuk, hogy ezt tartsák a világ legjobb bajnokságának. Mindenki látta, hogy bent volt a labda

– hangsúlyozta Xavi. A Barcelona edzője a találkozó előtt arról beszélt, bárcsak észrevétlen maradna és jól vezetné a meccset a játékvezető, ám utólag elmondta, egyik sem teljesült. A Real számára szerinte hibásan megadott büntető is a katalánokat sújtotta, akik pedig – úgy érzik – megérdemelték volna a győzelmet.

Nincs rá pénz

A bosszankodó spanyol edzőhöz nagyon hasonlóan fogalmazott kapusa, Marc-André ter Stegen is.

– A futball szégyene, nem találok szavakat. Annyi pénz van a világon, de arra nincs pénz, ami a legfontosabb – mondta el Ter Stegen. A vereséggel a Barcelona hátránya hat fordulóval a zárás előtt tizenegy pontra nőtt a Real Madrid mögött. Matematikai esély ugyan még maradt a katalánok címvédésére, de a Real Madrid ezt a trófeát már aligha engedi ki a kezéből – olvasható a Magyar Nemzet oldalán.

– A madridiak kiemelkedő bajnokságot teljesítenek, csak egy meccset veszítettek, majdnem biztos már a bajnoki címük. Úgy érzem, a játékunk alapján az lett volna a normális, ha győzünk

– fogalmazott a katalánok mestere.

La Liga, 32. forduló

Real Madrid–FC Barcelona 3–2 (1–1)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában