Hamarosan átadják a Korsós lány ivókutat

2024.05.02. 19:10

Megelevenedik Makó múltjának egy darabja

Hosszú a története és sok eleme hiányzott, ám hamarosan átadják az újra felállított Korsós lány kútját a Kossuth, a Bolygó és a Baross utca által határolt kis, háromszög alakú makói téren.

Tábori Szilvia

A Korsós lány kútja Makón. Fotó: Farkas Éva Erzsébet közösségi oldala

– A helyi önkormányzata elkötelezett abban, hogy a város közterei, parkjai kulturált pihenő helyként felújítva szolgálják Makó lakosságát. Ennek egyik kiemelkedő eseménye lesz a turulmadár szobrának felállítása június 4-én; a Korsós lány kútjának helyreállításával pedig Kovács Sándor önkormányzati képviselő álma válik valóra – mondta Farkas Éva Erzsébet polgármester a május 2-i, csütörtök reggeli sajtótájékoztatón. 

Mint Kovács Sándor elmondta, a kút rekonstrukcióját több évnyi kutató-, feltáró munka előzte meg. Ehhez a különösen összetett feladathoz az önkormányzati akaraton és támogatáson túl sokak vállalása, szándéka kellett. 

Farkas Éva Erzsébet polgármester és Kovács Sándor önkormányzati képviselő. Fotó: Farkas Éva Erzsébet közösségi oldala 

– Eredetileg az 1960-ban lebontott öntvény kutat szerettük volna visszaállítani, ám annak trapéz alakú alsó részét hiába kutattuk. Holott még utcáról utcára járva is kerestük azt a személyt, aki tudhatott valamit az egykori köztéri alkotásról. Már majdnem feladtuk a küzdelmet, amikor megszületett a gondolat, hogy a 2017-ben az országzászló felállításakor elbontott ivókutat állítsuk vissza. Ennek vagyunk most tanúi – hangsúlyozta a képviselő.

Az alkotás – amely a medencét tekintve Makó első artézi kútjának kisebb, méretarányos változata – eredetileg a Csanád vezér téren állt. Akkor bontották le, amikor az országzászló a helyére került. A szoboralak eddig a József Attila Múzeum szabadtéri skanzenjének éke volt, a medence darabjai pedig a városgazdálkodás Aradi utcai telepéről kerültek elő. A helyreállításra azt a Tóth Árpád műkövest kérték fel, aki az elbontást is végezte.

A szobor körüli teret, pihenőparkot két ütemben fejlesztette a helyi önkormányzat, kezdve a közművesítéssel. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában