A Kossuth-díjas író és zenész volt a Szegedi Dóm Látogatóközpont vendége

2024.04.18. 20:00

Új könyvéről is csöpögtetett információkat Temesi Ferenc - Galéria

Telt ház fogadta Temesi Ferenc írót és Dresch Mihály jazz zenészt a Szegedi Dóm Látogatóközpontban, akik a Magyar Művészeti Akadémia szegedi munkacsoportja meghívására látogattak Szegedre. Az est moderátora Bene Zoltán író volt, aki többek között legújabb, készülő könyvéről is kérdezte Temesi Ferencet.

Koós Kata

Temesi Ferenc gyermekkora helyszínéhez, a Tündér utcához kapcsolódó novellákat olvasott föl közönségének. Fotó: Gémes Sándor

Otthon lenni – ezzel a címmel rendezett pódiumbeszélgetést a Magyar Művészeti Akadémia szegedi munkabizottsága csütörtökön a Szegedi Dóm Látogatóközpontban, amelynek díszvendége Temesi Ferenc Kossuth- és József Attila-díjas író volt. Beszélgetőpartnere, Bene Zoltán József Attila-díjas író rögtön a rendezvény elején rámutatott, hogy a szegedi születésű Temesi amint hazaérkezik szülővárosába, „őzni” kezd, jóllehet fővárosi találkozásaik alkalmával nem tapasztalta nála az ízes tájszólást. 

– A nyelvben vagyunk először is otthon – reagált beszélgetőpartnere megállapítására Temesi Ferenc, majd a világ csodájaként méltatta a magyar nyelvet, amelybe igen korán „beleszerelmesedett”.  

– Régen, ha fölszálltam a vonatra, már akkor hallottam az őzést. Mára vegyes lett a beszéd itthon, és nagyon örül a szívem, ha őző beszédet hallok – mondta, majd nyelvünket egyik legfontosabb kincsünkként méltatta, amely megőriz bennünket. 

– Ha belegondolunk, hogy egy bármilyen szó hogyan csiszolódott, hány nyelven, generáción, történelmi korszakon, ilyen-olyan elnyomáson ment át! Mert elnyomás mindig volt valamilyen: a törökök után jöttek a németek, aztán az oroszok. Itt nem volt mese, nekünk mindig egyensúlyozni kellett. Ez egy szigetország, a nyelvünk maga a sziget ebben a szláv, germán, oszmán tengerben – fejtette ki. 

Bene Zoltán legújabb, készülő regényéről is faggatta kollégáját, ám Temesi igen szűkszavú volt a témában. Annyit azonban elárult, hogy új művében is „őzni” fognak, amely az ötvenes évekbe fogja visszaröpíteni olvasóit, ugyanis gyermekkoráról fog szólni. 

– A tanárok is őztek a szünetben, órán persze az irodalmi magyar ment. Mindenki őzött. Aki nem, az tényleg gyüttmönt vagy víz mosta ide embör volt – jegyezte meg Temesi. 

Új műve címét is elárulta, ami Tündér utca lesz. Azt is elmondta, hogy a nagyárvíz előtt ezt az utcát Sár utcának nevezték. 

– Bandázásokról, a gyerekkoromról, a rókusi temetőről szól – közölte. Az utolsó információ pedig, amelyet új regényéről csöpögtetett az első magyar szótárregény szerzője, hogy legújabb művének is speciális struktúrája lesz. Majd kedvcsináló gyanánt gyermekkora helyszínéhez, a Tündér utcához fűződő novelláiból szemezgetett, azokból olvasott föl a népes közönségnek. 

– Az otthon, ahol be kell, hogy fogadjanak. Ahol, ha nem is hiszik el, de meghallgatják, amit mondasz. Én megmaradtam vidékinek – jegyezte meg Temesi, majd Bene Zoltán kérdésére azt is megosztotta hallgatóságával, hogy melyik időben érezné leginkább otthon magát. Elmondta, szíve szerint 18. századi angol, vidéki regényíró lenne. 

Az est másik díszvendége Dresch Mihály Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas jazz zenész, kiváló és érdemes művész volt,  aki a magyar népzene és a jazz ötvözésén alapuló saját zenei világa miatt vált ismertté és elismertté. A szaxofon művész Temesi Ferenc felolvasásai között virtuóz muzsikájával kápráztatta el a közönséget. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában