Helyi kultúra

2024.04.26. 18:13

Roma ruhakölteményekből nyílt kiállítás – Galéria

Divattal épít hidat a Romani Design a többségi és a kisebbségi társadalom között. Színpompás ruhakölteményeikből pénteken nyílt kiállítás a Fekete Házban.

Koós Kata

A ruhatervezés kulturális misszió Varga Erika és húga, Helena számára. Fotó: Gémes Sándor

A roma tradíciókra alapozva, a divat segítségével támogatja a roma közösségek integrációját a 2010-ben egy testvérpár által alapított Romani Design, a világ első roma divatstúdiója. Varga Erika és Helena a társadalmi felelősségvállalás jegyében tervezi meg kollekcióit egy-egy általuk közvetíteni kívánt üzenet mentén. Aktivizmussal a tradíciókért címmel tavaly nyílt kiállításuk a fővárosi Hagyományok Házában. A különleges, színpompás tárlatot Szegedre hozták, pénteken nyílt meg, és szeptember 22-ig lesz látogatható a Fekete Házban. 

 A brand célja, hogy kultúrájuk motívum- és formakincsét felhasználva a maguk által tervezett kortárs, kézműves dizájntermékeken keresztül betekintést nyújtsanak a cigány kultúra sokszínű világába, támogatva ezzel a roma közösségek társadalmi és kulturális presztízsének építését

 – mondta el a megnyitón Czingel Szilvia, a kiállítás kurátora, a Népi Iparművészeti Múzeum vezetője. Ahogy fogalmazott, a Romani Design a divatot használja kommunikációs nyelvként annak érdekében, hogy összekapcsolja a kisebbségi és többségi kultúrákat, és hogy felhívja a társadalom figyelmét az egyéni felelősségvállalás fontosságára. 

Varga Erika elmondta, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből hosszú út vezetett odáig, hogy húgával, Helenával Budapesten divatstúdiót alapítsanak. Közben aranyműves, ékszerbecsüs, pedagógiai és kereskedelmi végzettséget is szereztek. Oláh cigány családban nőttek föl, amelyben a tradíciók fontosak voltak és azok ma is. 

 Azzal mindig feladatunk volt foglalkozni, hogy kik vagyunk mi. Hogy cigányok, romák vagyunk, és hogyan hatunk a környezetünkre, milyen válaszokat, reakciókat váltunk ki a jelenlétünkkel egy iskolában, egy munkahelyen, egy szórakozóhelyen vagy az utcán sétálva. Sajnos számtalanszor kellett ezzel foglalkozni

 – mondta el. Kitért arra is, hogy küldetéstudatukkal édesanyjuk nyomdokain járnak, akinek gyermekkorában azt mondta szülőfalujának plébánosa, hogy ő lesz a romák megmentője. A plébános apácának szánta édesanyjukat, de ő a családalapítást választotta. 

 A Jóisten úgy intézte, hogy megkaptuk azt a sorsfeladatot, ami elől édesanyánk megszökött. Az kívánom, hogy a kiállítás részleteit látva mindenki vigyen haza olyan történetet, ami fontos számára, és ami ezentúl összekapcsol bennünket most már mindörökké 

– mondta Varga Erika. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában