Helyi kultúra

2024.04.16. 17:30

A vészkorszakra emlékeztek Makón

A holokauszt magyarországi emléknapján idén is megemlékeztek a városból elhurcolt zsidókról: a Csanád vezér téri emlékjelhez bárki vihetett mécsest vagy kavicsot, a helyi izraelita közösség történetét jól ismerő történész, Urbancsok Zsolt pedig középiskolákban tartott előadásokat.

Szabó Imre

A Csanád vezér téri emlékjel tíz éve áll Makón. Fotó: Szabó Imre

Nyolcvan évvel ezelőtt gyűjtötték össze, majd deportálták a magyar zsidók tömegeit

 – emlékeztetett a vészkorszak idei emléknapján Urbancsok Zsolt levéltárigazgató, a makói zsidóság és a holokauszt helyi történetének elismert kutatója. Ahogy ilyenkor minden évben, most is előadást tartott makói diákoknak, ezúttal a József Attila, a Juhász Gyula és a Galamb József nevét viselő középiskolákban. Aki személyesen akarta kifejezni együttérzését az áldozatokkal, a Csanád vezér téri emlékhelyet kereshette fel. 

Urbancsok Zsolt egyik előadása az emléknapon. Fotó: Szabó Imre 

Urbancsok elmondta, a Dél-Alföldön a Maros-parti városban volt a legnépesebb és legszínesebb izraelita közösség a vészkorszakig. Már 1938-ban megjelentek a zsidók mindennapi életét korlátozó első törvények. Helyzetük innentől kezdve fokozatosan romlott, igazán tragikusra pedig az 1944 márciusában történt német megszállást követően fordult. 

Fel kellett varrniuk ruháikra a sárga csillagot, nem mehettek strandra, moziba vagy például a ma Petőfi nevét viselő Horthy-parkba Makón 

– említett néhányat az embertelen rendelkezések közül. 

Fotó: Szabó Imre 

Végül, 1944 május 20-án gettóba zárták őket, amelyet nem hagyhattak el. Ezt Makón a Csanád vezér tér, az Eötvös és a Deák Ferenc utca által határolt háromszög alaprajzú területen alakították ki. Ide a városból és a járásból mintegy 2 ezer embert zsúfoltak, és 27 napot töltöttek itt. 

Megtudtuk, hogy a Maros-parti városban a makói önkormányzat és a helyi zsidó közösség a helyi gettó létrehozásának évfordulójához kötődően tart idén nagyobb megemlékezés-sorozatot. A gettóból június 13-án hurcolták el a zsidókat, ezért ezen a napon zárulnak majd a rendezvények.

Az itteni zsidóság egy része egyébként visszatért, így Makó egyike lehetett annak az 5 magyar városnak, ahol újraindulhatott a hitközségi élet. A kommunista diktatúra, illetve 1956 idején azonban sokan kivándoroltak, így ma már alig néhány izraelita él itt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában