A társulat a magasba röpíti a közönséglelkeket

2024.04.18. 17:16

A púpos lovacskával kalandozhatnak a gyerekek - GALÉRIA

Új bemutatóra készül a szegedi Kövér Béla Bábszínház társulata. A púpos lovacska lélekemelő kalandja elevenedik meg a színpadon.

Koós Kata

A rendező minden szereplőhöz más-más technikával készített bábot álmodott meg. Fotó: Gémes Sándor

Ki vagyok én? Hol a helyem? – ezekre a kérdésekre keresi a választ a szegedi Kövér Béla Bábszínház legújabb előadásának főhőse. A púpos lovacska című mese bemutatóját vasárnap 11 órakor tartják.

A darabot Veres András írta, aki néhány évvel ezelőtt A százéves kislány meséjét állította színpadra a szegedi bábszínházban. A púpos lovacska rendezője Varga Péter Róbert, aki a Ziránó Színházból érkezett a napfény városába. 

A közelgő premier apropóján rendezett sajtótájékoztatón Schneider Jankó művészeti vezető úgy fogalmazott, hogy A púpos lovacska alapvetően egy rút kiskacsa parafrázis. 

Varga Péter Róbert elmondta, hogy a címszereplő lovacskát a történet kezdetén mindenki félreérti, nehezen fogadja el környezete, hogy púp dudorodik a hátán. Johannának azonban meggyőződése, hogy ő egy nagyon értékes valaki. Csak azt nem tudja még pontosan, hogy ki is ő valójában. Éppen ezért hozza meg a döntést, hogy megszökik tartójától, Géza bácsitól, és elindul élete nagy kalandjára. Izgalmakban bővelkedő utazása során mások mellett egy mézeskalácshuszárral, két rablóval és egy bányalóval is találkozik. 

 

Mindenki, akivel találkozik, Johanna fejlődését segíti elő, hogy az lehessen belőle, aki valójában. Persze, ahogy az életben is, a fejlődésünket nem feltétlenül a jó dolgok idézik elő 

– mondta a rendező, aki azt is elárulta, hogy utazása végén Zsófia, a filozófus csiga válaszolja meg a Johannát feszítő kérdéseket. Kiderül, hogy amiket mindenki púpoknak gondolt a hátán, azok valójában szárnykezdemények. Johanna ugyanis korántsem közönséges ló, hanem szárnyas paripa.

Trifusz Péter látványtervező az előadáshoz a papírsárkányok levegős világát idéző díszletet álmodott, a bábok pedig a karakterekhez illő, többféle technikával készültek. Pálcás, sík-, árny- és kesztyű-, továbbá egy bányacsilléből készített báb is lesz közöttük. Saci macska testét pedig Balasi Jolán bábszínész kötötte a próbafolyamat során.

Pilári Áron az európai és a keleti dallamvilágot ötvözte az előadás zenéjében, így olyan egzotikus hangszerek is felcsendülnek majd az aláfestő muzsikában és az öt fülbemászó dalban, mint például az udu és a szitár. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában