Helyi kultúra

2024.04.29. 11:13

Szántó Emese, a HSZC Eötvös József Technikum Kazinczy-érmes diákja

Tábori Szilvia

A Kazinczy-emlékérem a legrégebbi és legrangosabb elismerés az anyanyelvápoló mozgalomban. Fotó: HSZC Eötvös technikum

Nemrégiben rendezték meg a Szép Magyar Beszéd verseny 58. országos Kárpát-medencei döntőjét a győri Kazinczy Ferenc Gimnáziumban. A háromnapos megmérettetésről 20 gimnáziumi és 15 szakképző iskolás diák térhetett haza a legrangosabb jutalommal, a Kazinczy-éremmel. 

Fotó: HSZC Eötvös technikum

Péchy Blanka színművésznő 1963-ban  alapított díjat Kazinczy Ferencről elnevezve azon hivatásos beszélők és az ifjúság számára, akik példamutatóan szép nyelvhasználatuk, kiejtésük révén sokat tesznek a magyar nyelv ápolásának ügyéért. A Péchy Blanka halálát követően létrehozott Kazinczy-díj Alapítvány Péchy Blanka emlékére évente Kazinczy-díjjal jutalmazza az arra érdemeseket.  

 Hornyák János, a HSZC Eötvös József Technikum igazgatója, Bacsó Ilona magyar szakos pedagógus és Szántó Emese tanuló. Fotó: HSZC Eötvös technikum

Szakképző iskolai kategóriában idén Csongrád-Csanád Vármegyéből három diák kapta meg a legrangosabb jutalmat, a Kazinczy-érmet, köztük a Hódmezővásárhelyi SZC Eötvös József Technikum diákja, Szántó Emese 10.A osztályos tanuló. A Kazinczy-emlékérem a legrégebbi és legrangosabb elismerés az anyanyelvápoló mozgalomban. Emese felkészítő tanára, Bacsó Ilona magyar szakos pedagógus pályája során már harmadik alkalommal hozta el Győrből a díjat tanulóival. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában