Zenés, kézműves és gasztronómiai programokkal is készülnek a Napsugaras Tájházban

2024.05.09. 21:06

Török fiatalok adnak ízelítőt kultúrájukból

Bábkészítés, csempefestés, táncház és gasztróutazás is vár az alsóvárosi Napsugaras Tájház szombati török napjának látogatóira. Tíz török fiatal ad majd sokrétű ízelítőt kultúrájából.

Koós Kata

A Talentum Alapítvány önkéntesei kalauzolják szegedi tartózkodásuk alatt a török fiatalokat. Fotó: Talentum Alapítvány

Tíz fiatal érkezett Törökországból a közelmúltban Szegedre a Talentum Alapítvány meghívására egy pályázati program keretében. Magos-Dóra Lili, az alapítvány külföldi önkéntesekért felelős koordinátora lapunknak elmondta, idén ünnepeljük a Magyarország és Törökország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének századik évfordulóját. 

A török fiatalok bemutatják országuk kultúráját, konyháját, történelmét. A programok oda-vissza alapon valósulnak meg, tehát, amikor ők bemutatják nekünk például néptáncukat vagy ételeiket, mi is bemutatjuk nekik a sajátjainkat. Így erősítjük a kapcsolatunkat és osztjuk meg egymással örökségünket 

– részletezte a koordinátor. A török vendégek szegedi tartózkodásuk során ellátogatnak több táncházba, idősek klubjába, óvodákba. Pénteken a Café Radnótiban török táncházat rendeznek este nyolctól az SZTE társszervezésében. 

Magos-Dóra Lili alapítványi koordinátor elmondta, idén ünnepeljük a Magyarország és Törökország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének századik évfordulóját. Fotó: Gémes Sándor
 

Május 11-én, szombaton pedig az alsóvárosi Napsugaras tájházban 10 és 19 óra között várnak minden török kultúra iránt érdeklődőt a külföldi vendégek. 

A kézműves programok között kínálnak majd karagöz készítési és csempefestési lehetőséget, de lehet majd táskát is készíteni és az ebru festészetet is kipróbálhatják a látogatók. 

 A karagöz hagyományos török árnyjáték. A két szokásos főszereplője Karagöz és Hacivat, akik állandóan veszekednek egymással. Őket lehet majd elkészíteni. A csempefestészethez adni fogunk tradicionális török mintákat, amelyeken megjelenik a kék és a piros, a tulipán és a szegfű, tehát a tradicionális török motívumok. Ezekkel lehet majd textilt is díszíteni, amelyből táskát készíthetnek a látogatók. Az ebru pedig egy nagyon különleges festés. A szó jelentése felhő, ez is mutatja a könnyedségét. A lényege, hogy egy edénybe speciális anyagot teszünk, majd festékeket. Az alapanyagban a festékek nem keverednek össze és nem süllyednek le, így egy tű segítségével bármilyen mintát rajzolhatunk az anyagra. Ha kész, ráteszünk egy lapot, amire átvihetjük a képet 

– magyarázta Kulik Melinda néprajzos muzeológus, a tájház munkatársa. Mindemellett a hat művészetet is kipróbálhatják majd a megjelentek, amely a magyar iniciálékhoz hasonló alkotóművészet, illetve török társasjátékokkal is játszhatnak, mint a peçiç, a tavla, az okey és az iskambil. Lesz továbbá török néptánc-, népzene- és hangszerbemutató is. Mindemellett természetesen a kulináris élvezetek sem maradnak ki a török nap programjaiból, egytálételekkel, teával és édességekkel is készülnek a vendégek a gasztróutazásra.   

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában