Csak egy Erzsébet-emlékfa marad Újszegeden

2024.05.02. 18:00

Több mint százéves fát kell kivágni a ligetben

Arany T. János

Fotó: Karnok Csaba

Hamarosan a második Erzsébet-emlékfát is ki kell vágni az újszegedi ligetben. Szabó József Kristóf okleveles erdőmérnökkel, növényvédelmi és faápoló-favizsgáló szakmérnökkel, gomba szakellenőrrel, az  Alföldi ASzC Kiss Ferenc Erdészeti Technikum mérnöktanárával mentünk ki a helyszínre megtekinteni a több mint százéves fákat, illetve azt, ami maradt belőlük.

Karnok CsabaAz 1898-ban ültetett kocsányos tölgy törzse néhány év múlva annyira elkorhadt, hogy ki kell majd vágni. Fotó: Karnok Csaba
Az 1898-ban ültetett kocsányos tölgy törzse néhány év múlva annyira elkorhadt, hogy ki kell majd vágni. Fotó: Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

Az Erzsébet-emlékfák, vagy másik nevükön az Erzsébet-fák a Wittelsbach Erzsébet magyar királyné halála után az Osztrák–Magyar Monarchia területén, a királyné tiszteletére ültetett fák. A fák ültetését Darányi Ignác földművelésügyi miniszter 1898. november 19-én kelt rendeletében rendelte el. A rendeletben közölt felhívás hatására csaknem 3 millió Erzsébet-fát ültettek el országszerte.

A szakember megmutatta, a három fa közül egynek, egy kocsányos tölgynek a törzs része ott hever. Térelemnek és a rovaroknak hagyták ott. A legnagyobb védett rovar, ami benne él, a nagy hőscincér. A jegenye alakú kocsányos tölgy elhalófélben van. Három méter magasság fölött elhalt, a tetejét már csonkolták. Egy fa maradt, egy törökmogyoró. 

A kocsányos tölgy több száz évig él, viszont ez nagyon rossz termőhely, mert itt mocsár volt, kötött vizes alul a talaj, ami, ha szárazság van, akkor zsugorodik, illetve túl sok az igénybevétel, több sebzés éri a fát, mint máshol

 – mondta az erdőmérnök a visszacsonkolt fáról, amit becslése szerint néhány év múlva biztos, hogy ki kell majd vágni. 

Karnok Csaba
Képen: Szabó József Kristóf okleveles erdőmérnök.
Fotó: Karnok Csaba

– Három év múlva teljesen elpusztul. Akkor még néhány évet lehet így állítva tartani, mert jól mutat. Utána a törzs annyira megkorhad, hogy le kell dönteni, és akkor valószínűleg itt hagyják ugyanúgy, mint a templom mögötti tisztáson a nagy fákat – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában