A legszebb tenyészállatokat vonultatják fel a hódmezővásárhelyi agrárrendezvényen

2024.05.02. 12:40

Több mint 50 ezer látogatót várnak az állattenyésztési napokra - GALÉRIA

Három napig, május 2-4. között, Hódmezővásárhelyen láthatóak az ország legszebb tenyészállatai. Külföldről, mintegy 20 országból is várnak kiállítókat és érdeklődőket a 31. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásárra.

Kovács Erika

Csütörtöktől szombatig három napon át várja a látogatókat az állattenyésztési napok szakkiállítás és vásár. Fotó: Gémes Sándor

Fotó: Gemes Sandor [email protected]

Antal Gábor, a kiállítást szervező Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója a csütörtöki megnyitón elmondta, 50-52 ezer látogatóra számítanak. Hangsúlyozta, a rendezvény Magyarország legnagyobb ilyen jellegű kiállítása, ez az országos tenyészállat kiállítás, ami után nemcsak a szakma, hanem a laikusok is érdeklődnek.

– Az állattenyésztés az elmúlt években hatalmas kihívásokkal nézett szembe, például az aszály bennünket is érint – fogalmazott. Kiemelte, ahhoz, hogy az emberiséget el tudják látni élelmiszerrel, komoly tudás, hatékony agrárium és feldolgozóipar szükséges.

Farkas Sándor agrárminiszter-helyettes beszédében utalt rá, a brüsszeli ellenszél intenzív támadásokat és pofonokat jelent az állattenyésztés számára. Magyarországon felértékelődött a támogatások szerepe. A 2027-ig tartó Közös Agrárpolitika rendszer nemcsak elvárásokat jelent, hanem lehetőségeket is.

– Összesen 5300 milliárd forint a forráskeretünk. Idén 400 milliárd forintos keretösszegű pályázataink jelentek meg az állattartáshoz, a takarmány-feldolgozáshoz, vagy az állati termékeket előállító élelmiszer-feldolgozáshoz kapcsolódóan.

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere köszöntőjében arról beszélt, hogy sok panaszt hall, alacsonyak a felvásárlási árak, sok az adó, az útdíj. Szerencsének nevezte, hogy van földalapú támogatás, ami segítség a gazdálkodóknak. 

Győrfi Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke arról beszélt, hogy sikeres állattenyésztés nélkül a magyar mezőgazdaság nem lehet sikeres. Az elhibázott szankciók és a háború begyűrűző hatásai miatt az ágazatnak számos kihívással kell szembenéznie.

Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora kiemelte, a mezőgazdaság meghatározza az emberiség jövőjét is.

A megnyitón díjat adtak át a Hód-Mezőgazda Zrt. két munkatársának, Fenyvesi Katalinnak, valamint Kocsis Lászlónak, a cég főállatorvosának. A Magyar Állattenyésztők Szövetsége díját Nemes Imre, a NÉBIH elnöke vehette át. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában